Business Hi-Tech

Intel: intentionam in continuare sa ne extindem prezenta in Romania

11.08.2004, 00:00 17



Cel mai mare producator de cipuri la nivel mondial, Intel, crede ca vanzarile de microprocesoare pe piata locala vor creste puternic in a doua jumatate a anului si ca celelalte produse vor avea un succes peste asteptari, a declarat pentru Business Hi-Tech Christian Morales, manager al Intel pentru regiunea EMEA (Europa, OrientulMijlociu si Africa).



Rezultatele anuntate de Intel pentru trimestrul al doilea al 2004 si pe prima jumatate a anului curent au fost considerate de unii analisti dezamagitoare. Compania a raportat incasari totale de 8,05 miliarde de dolari, cu 18% mai mari ca anul trecut si un profit net de 1,8 miliarde de dolari, aproape dublu fata de aceeasi perioada din 2003. Cu toate acestea, responsabilii Intel au avertizat piata ca marginea de profitabilitate este in scadere, desi vor fi cresteri importante in continuare - la nivel anual exista.



"Rezultatele regiunii EMEA au fost relativ bune. Incasarile au crescut cu 17 procente fata de aceasi perioada a anului trecut, chiar daca am avut vanzari mai mici fata de primul trimestru al 2004. Aceasta este o evolutie fireasca, conform sezonului", a spus Morales, care este si vicepresedinte al Intel EMEA, responsabil pe partea de vanzari si marketing.



Cresterea vanzarilor se va relua pe trimestrul al treilea, atat pentru microprocesoare, cat si pentru celelalte produse Intel, sustine Christian Morales. "Aceleasi tendinte le observam si pe piata romaneasca. Recent am deschis biroul oficial pe aceasta piata si ne gandim sa ne extindem prezenta pe viitor. Nu pot sa va spun acum rezultate concrete pe piata romaneasca, deoarece regulamentele bursiere ne impiedica sa defalcam aceste rezultate pe fiecare tara", a spus el.



Oricum, afacerile companiei pe partea de comunicatii (echipamente si tehnologii Wi-Fi) continua sa creasca odata cu popularitatea solutiilor de conectare la Internet prin unde radio. "Ne asteptam la un profit mare fata de anul trecut chiar daca am mai temperat cifrele pentru a reflecta tendintele pe care le observam la nivel internatioal", a explicat seful Intel EMEA.



Producatorul de cipuri se asteapta pe trimestrul al treilea al acestui an la incasari intre 8,6 si 9,2 miliarde de dolari, in medie cu 11% mai mult decat pe trimestrul al doilea. Probabil cresterea fata de trimestrul trei al anului trecut se va situa in jurul a 14 procente, a precizat Morales pentru Business Hi-Tech. "Bineinteles ne bazam pe asteptata crestere a vanzarilor de microprocesoare si pe cresteri peste medie la produsele de memorie flash si in alte segmente de mare popularitate", a explicat el. Marginea profitabilitatii brute va fi de la 60% pe trimestrul al treilea, conform oficialului Intel.



Intel si-a dublat eforturile anul acesta pentru a-si intari prezenta pe piata locala. Compania a deschis un birou local, condus deocamdata de Piotr Pagowski, manager pentru Europa Centrala si de Est. In plus, Facultatea de Cibernetica din Bucuresti va beneficia de un laborator de cercetare Intel, donat de cel mai mare producator de cipuri din lume, care va analiza pe viitor si oportunitatea deschiderii unui centru propriu de cercetare.



Laboratorul de la Facultatea de Cibernetica are ca principal obiectiv dezvoltarea de tehnologii penru echipamentele mobile de buzunar (PDA si telefoanele mobile). El a fost donat facultatii prin intermediul Intel "Innovation in Education", fundatie care sprijina activitatile universitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO