Business Hi-Tech

Internetul fara fir devine mai ieftin

02.09.2004, 00:00 21

Amsterdam va fi prima capitala europeana in care accesul la Interetul fara fir (WiFi, prin unde radio) va costa mai putin decat serviciile oferite prin sistemele clasice, cablu sau linie telefonica fixa.
Compania start-up HotSpot Amsterdam a pus in functiune deocamdata sapte puncte de acces, care acopera zona istorica si centrul orasului si a anuntat ca va instala pana la finalul anului inttre 40 si 60 astfel de centre in tot orasul. "Vom acoperi toata capitala cu aproximativ 125 de astfel de emitatoare combinate", a declarat presedintele HotSpot, Carl Harper.
Accesul la Internet prin reteaua WiFi, dedicat celor care utilizeaza laptopuri, echipamente mobile de buzunar sau celulare care ofera astfel de facilitati, va costa 15 euro pe luna, pentru o largime de banda de 256 kbps sau 25 de euro pe luna pentru 512 kbps. Spre comparatie, operatorul KPN ofera acces WiFi la pretul de 5 euro pe ora sau abonament de 30 de euro pe luna, la largimi de banda mai mici.
HotSpot Amsterdam a anuntat ca va investi in acest proiect aproximativ 200.000 de euro pentru inceput, suma pe care spera sa ii recupereze cat mai rapid. Compania a ales o versiune imbunatatita a emitatoarelor WiFi, care permite acoperirea unei zone largi cu o singura statie de baza. Echipamentele clasice acopereau numai o raza de 100 de metri in jurul sursei. Noile echipamente se pot lega intre ele pentru creearea unei zone de acoperire comparabila cu cea oferita de operatorii de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24