Business Hi-Tech

Jucatorii de pe bursa olandeza se folosesc si de mintea targmuresenilor de la Infopulse

03.04.2001, 00:00 64



atiati ca o parte din tranzactiile de la bursa din Amsterdam sunt realizate pe baza unui soft romanesc? Sau ca unul dintre cele mai eficiente programe pentru accesul securizat la Internet este dezvoltat la Targu Mures?

Firma care a echipat piata americana si olandeza de capital cu software si care sta de paza la "usa" calculatoarelor este Infopulse Romania Group.

Membra a unui grup international format din firme independente de software, reunite pe www.infopulse.net, compania Infopulse Romania Group din Targu Mures a pus la punct si o solutie electronica pentru reunirea sub acelasi "acoperis" tehnologic a productiei, distributiei si monitorizarii intregii activitati pentru companii farmaceutice.

Cum a reusit Infopulse Romania Group sa creeze solutii IT atat de variate - de la piata de capital pana e-management - a explicat Ziarului Financiar, Dumitru Radoiu, directorul executiv al companiei.

"Firma a fost creata in ianuarie 1998 si a reprezentat al treilea membru al grupului Infopulse, dupa companiile din Olanda si Portugalia", povesteste Radoiu. Pe atunci, Infopulse Romania numara doar zece angajati. Astazi firma are peste 50 de specialisti, iar cifra de afaceri estimata pentru acest an este de un million de dolari.

Unul din primele proiecte internationale a fost o colaborare cu Recognos Inc. la un produs pentru o firma privata de investitii din San Francisco.

Obiectivul aplicatiei consta in generarea automata a tranzactiilor financiare conform unei politici proprii de investitii. Aplicatia se distinge prin faptul ca permite stabilirea unui foarte mare numar de reguli legate de modul de generare a tranzactiilor ceea ce ii asigura o deosebita flexibilitate.

Creativitatea si talentul softistilor romani s-a tradus de asemenea prin lansarea pe piata a produsului GateKeeper, o aplicatie care securizeaza si gestioneaza accesul la Internet. Softul cunoaste o perioada de boom incepand din aprilie 2000.

In acest interval de timp vanzarile au crescut de aproape trei ori, majoritatea clientilor care au cumparat o licenta GateKeeper provenind din Statele Unite (40%). "In Romania au fost vandute foarte putine licente. Doar cinci.

Explicatia ar putea fi rata ridicata de piraterie informatica si faptul ca ISP-urile locale furnizeaza o data cu accesul la Internet si solutii hibride care protejeaza intr-o mai mica masura sistemele informatice ale clientilor. Din pacate, situatia aceasta se va mentine in Romania si in urmatorii cativa ani", apreciaza Dumitru Radoiu.

Licentele pentru GateKeeper pot fi achizitionate pe Internet la adresa www.proxy-pro.com, pretul variind in functie de numarul utilizatorilor din reteaua locala care partajeaza aceeasi conexiune la web.

Pentru bursa de la Amsterdam, Infopulse Romania Group a realizat modulul de securitate a unui sistem software mai complex, dezvoltat in colaborare cu firma Infopulse EC din Olanda. De fapt intregul proiect a avut expertiza aproape integral romaneasca.

Excel Trader, produsul cu care se mandresc softistii de la Targu Mures, este "o solutie perfecta pentru jucatorii la bursa care vor sa fie cu un pas inaintea celorlati". Produsul este destinat in principal bancilor si societatilor de valori mobiliare, explica Radoiu.

Excel Trader sau NexTrader (versiunea cu interfata in limbajul de programare CA‚A‚), va echipa in curand si bursa de la Londra.

"La Bucuresti, implementarea unui astfel de software este mai dificila nu din punct de vedere tehnic cat din cel al motivatiei.

In conditiile in care la BVB tranzactiile zilnice nu se ridica la mai mult de cateva miliarde de lei nu exista un interes real din partea participantilor pentru un astfel de soft.

In Romania nu se poate vorbi cu adevarat de o piata financiara. Avem mult de lucru atat la infrastructura cat si la cultura investitiilor in actiuni", mai spune Dumitru Radoiu.

Pentru piata romaneasca, Infopulse Romania a executat aplicatii la comanda pentru un grup de companii din sectorul farmaceutic.

Una dintre aceste aplicatii, Data Control System, este un sistem complet de gestiune distribuita si a fost implementat la compania PharmaTech unde administreaza "stocul virtual" al firmei prin coordonarea relatiilor dintre depozitele regionale si reglarea cantitatilor de medicamente aflate in posesia acestora.

O alta aplicatie, Pharmacia, a fost pusa in functiune de aproape jumatate de an in reteaua companiei PharmaFarm. Aplicatia gestioneaza automat si in timp real stocurile existente in toate farmaciile firmei.

"Pe baza acestor solutii, intentionam sa realizam un produs care sa poata fi personalizat pentru toti cei care lucreaza in industria farmaceutica din tara si care sa fie adaptat permanent la legislatia romana in vigoare", a tinut sa precizeze Dumitru Radoiu.

Pentru a oferi o solutie completa, Infopulse Romania Group a realizat pentru cabinete medicale, dispensare si spitale o aplicatie de gestionare a informatiilor despre pacienti folosind o interfata grafica foarte asemanatoare cu fisele medicale cu care medicii sunt obisnuiti sa lucreze.

Praxis permite medicilor sa tina o evidenta completa, computerizata, asupra pacientilor si sa transmita informatiile automat catre Casa judetena si apoi naaionala de asigurari de sanatate.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO