Listarea Facebook

Facebook s-a răzgândit: acum vrea 16 mld. dolari din listarea la bursă

Facebook s-a răzgândit: acum vrea 16 mld. dolari din listarea la bursă

Autor: Vlad Popescu

16.05.2012, 10:05 509

Facebook va creşte cu 25% volumul acţiunilor scoase pe piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO), a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor, astfel că cea mai mare reţea de socializare ar putea atrage până la 16 miliarde de dolari, profitând de entuziasmul investitorilor.

Cererea investitorilor pentru acţiunile oferite de Facebook este neaşteptat de solidă, în pofida temerilor privind potenţialul de creştere pe termen lung al companiei.

Incertitudinile legate de viitorul Facebook au fost subliniate marţi General Motors, care şi-a anunţat intenţia să renunţe la publicitatea prin intermediul reţelei de socializare.

Facebook generează venituri aproape exclusiv din servicii personalizate de publicitate.

Compania, fondată în 2004 de Mark Zuckerberg, va creşte cu 25%, sau 85 milioane de acţiuni, volumul titlurilor scoase pe piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale, de la 337 milioane la 422 milioane de acţiuni, a declarat sursa citată.

Astfel, acţiunile disponibile publicului ar reprezenta circa 16% din Facebook, faţă de 12% anterior.

Facebook a anunţat marţi creşterea intervalului de preţ în cadrul ofertei de la 28-35 dolari la 34-48 dolari, în urma cererii neaşteptat de solide din partea investitorilor. Astfel, compania ţinteşte finanţare de minimum 14,3 miliarde de dolari şi maximum 16 miliarde de dolari.

La 38 de dolari pe acţiune, capitalizarea Facebook la debutul pe piaţa Nasdaq ar fi de 104 miliarde de dolari.

Creşterea volumului acţiunilor scoase pe piaţă şi a preţului de referinţă va propulsa oferta publică iniţială a Facebook pe locul al treilea în istoria SUA, după Visa şi General Motors.

Reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze informaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24