Business Hi-Tech

Microsoft: Corpul uman, in loc de cabluri

25.06.2004, 00:00 19

Microsoft a obtinut din partea statului american un brevet pentru un nou tip de retea informatica: corpul uman.
Gigantul software a primit brevetul pentru un concept care se refera la "o metoda si un dispozitiv pentru a transmite energie electrica si date utilizand corpul uman". Cererea fusese formulata in anul 2000, insa de-abia saptamana aceasta Microsoft a primit brevetul.
Propunerea Microsoft se refera la punerea in comun a dispozitivelor portabile gen ceasuri de mana, tastaturi, display-uri si boxe, folosind conductivitatea electrica a "corpului unei fiinte vii".
Mai multe tipuri de dispozitive electronice ar putea primi energie dintr-o sursa unica. Aceasta se va transmite prin corpul uman, folosind semnale electrice la frecvente diferite, se arata in cererea formulata de Microsoft. In plus, pe langa semnalele electrice, pe aceleasi "trasee" vor putea circula si date audio si video. Sursa de energie, precum si dispozitivele consumatoare, vor fi conectate prin electrozi de corpul purtatorului.
Microsoft a mai spus in cererea de brevet ca scopul acestei inventii este eliminarea redundantei care exista in prezent in ceea ce priveste asigurarea surselor de energie si a cailor de transmitere de date pentru dispozitivele electronice "la purtator", cum ar fi ceasul, un walkman sau un PDA (personal digital assistant).
Toate aceste echipamente ar putea beneficia, spre exemplu, de o singura pereche de difuzoare, daca ele ar putea comunica precum o retea de calculatoare, este de parere Microsoft.
Ideea de a folosi corpul uman pentru transmiterea de curent sau date nu este noua, a spus Ken Dulaney, analist al companiei Gartner. Totusi, bateriile de dimensiuni foarte mici sau tehnologii de comunicare radio precum Bluetooth s-ar putea dovedi solutii mai practice, spune el.
"Ganditi-va la tot soiul de probleme pe care le veti avea cand va trebui sa tineti toate echipamentele electronice in contact cu corpul dumneavoastra", a spus Dulaney. "Cred ca aceasta tehnologie este interesanta, dar pe termen lung este nepractica".
Un domeniu unde se poate aplica mai bine, totusi, ar fi industria medicala, a mai spus el.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO