Business Hi-Tech

Mindrutescu, CEO Oracle: Bataia va fi pe fondurile UE de sute de milioane de euro pentru proiecte IT

Mindrutescu, CEO Oracle: Bataia va fi pe fondurile UE de sute de milioane de euro pentru proiecte IT
07.04.2008, 20:16 73

Una dintre principalele prioritati ale lui Sorin Mindrutescu, noul sef al Oracle Romania, in care vor fi atrasi si partenerii companiei, o reprezinta eforturile pentru a putea accesa cat mai bine fondurile structurale europene disponibile pentru implementarea unor solutii IT.
"Investim in doua directii - in intelegerea necesitatilor de business ale institutiilor statului si in parteneri, pentru a-i face cat mai competenti in abordarea proiectelor IT din sectorul public, care vor beneficia de fonduri de sute de milioane de euro in urmatorii ani", a declarat pentru ZF Sorin Mindrutescu, 39 de ani, directorul general al Oracle Romania.
Fondurile structurale ce pot fi accesate de catre IMM-urile din Romania in intervalul 2007-2013 se ridica la 1,07 mld. euro.
"In primul rand incercam sa intelegem modul in care fondurile structurale pot fi accesate cel mai eficient de catre partenerii nostri. Incercam apoi sa le transferam aceste cunostinte partenerilor, deoarece este foarte dificil sa lucrezi pentru sectorul public; cel mai important este sa intelegi specificitatile de business ale domeniului", a adaugat reprezentantul companiei.
Mindrutescu, care a preluat functia de director general de la Stefan Cojanu la inceputul lunii februarie, isi propune ca in cinci ani sa penetreze piata locala de IT cu alte produse din portofoliul companiei decat traditionalele sisteme de gestiune a bazelor de date.
"Ambitia mea personala este ca in cinci ani sa abordam piata romaneasca cu noile produse pe care le-am adaugat in portofoliu, astfel incat sa castigam o cota de piata semnificativa pe diverse sectoare si sa putem spune ca avem implementari de succes din aproape toata gama de produse", a spus oficialul Oracle.
O alta directie de dezvoltare importanta pentru reprezentanta locala a Oracle, unul dintre cei mai mari producatori de software de business din lume, o reprezinta centrele de suport si servicii pe care le detine in Bucuresti. Cele 13 centre ale companiei sunt printre cei mai activi angajatori din Capitala, aproape dublandu-si efectivul de la an la an. Daca in 2005, centrele numarau 244 de salariati, numarul acestora a crescut la aproximativ 500 in 2006, respectiv 1.000 anul trecut. Conform estimarilor anterioare ale Siminei Berceanu, HR senior manager al companiei, Oracle Romania ar putea depasi pragul de 1.500 de angajati in luna mai a acestui an. In prezent, compania construieste un nou sediu in calea Floreasca, langa actualul Oracle Tower. Constructia, care va avea circa 11.500 de metri patrati, va fi finalizata la inceputul lui 2009 si va gazdui 800-900 de angajati, potrivit estimarilor oficialilor Oracle.
Mindrutescu a precizat ca in prezent reprezentanta locala a Oracle se apropie de aproximativ 1.200 de salariati.
"Obiectivul de 1.500 de persoane ramane in principiu. Angajarile depind de succesul centrelor de suport si servicii", a spus el, adaugand ca evolutia pozitiva a activitatii de pe piata locala a atras interesul unor clienti la nivel international ai Oracle Corporation asupra Romaniei.
"Biroul din Romania este unul dintre cele mai importante reprezentante ale companiei, clasandu-se in topul zece mondial", a mai spus Mindrutescu.
Oficialul Oracle a precizat ca organizatia de astazi nu seamana cu compania la care a venit pentru prima oara in urma cu sapte ani. "La nivel global, vorbim despre o corporatie cu un vast portofoliu de produse, care acopera cea mai mare varietate de industrii. In urma recentelor fuziuni si achizitii, numarul de angajati s-a dublat la aproximativ 70.000, iar cifra de afaceri a crescut la circa 18 mld. dolari", a spus Mindrutescu, adaugand: "Am gasit aici o organizatie mare, matura, de succes, o organizatie care are complexitatile ei datorita acestei dimensiuni si care are nevoie de o continuare a ghidajului pentru a face fata provocarilor viitoare."
Astfel, potrivit reprezentantului Oracle, se va acorda mai multa atentie sectorului public, care, in urma accederii Romaniei la Uniunea Europeana, se afla in topul prioritatilor companiilor IT locale.
"Nu este insa vorba despre o schimbare fundamentala de strategie. Obiectivul este sa continuam activitatea de crestere a centrelor de angajati si a afacerilor, precum si investitiile in domeniul educational", a spus Mindrutescu, fara a oferi alte detalii.
Potrivit datelor publicate de catre Ministerul Finantelor, Oracle Romania a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 33,7 mil. euro, aproape dublu fata de nivelul de 19,5 mil. euro raportat anul precedent.
Profitul net a scazut de la 4 la 0,9 mil. euro. Referitor la competitie, oficialul Oracle spune ca aceasta s-ar putea acutiza pe zona IMM-urilor. "Dezvoltarea economica a Romaniei din ultimii ani a generat o patura de IMM-uri consistenta.
Marile case de soft-uri precum Oracle, SAP, Microsoft sau jucatori locali ca Siveco ataca din ce in ce mai puternic acest sector, in timp ce companii precum Wizrom urca spre zona enterprise", a spus Midrutescu.
"Pe de alta parte, IMM-urile si-au crescut standardele in ceea ce priveste asteptarile si cerintele de la un producator de soft. Acestea se aliniaza din ce in ce mai mult la standardele marilor corporatii, iar competitia va fi si mai acerba", a adaugat el.
Inainte de a prelua functia de director general al Oracle, Mindrutescu a fost director de vanzari regionale pentru sud-estul Europei si director de vanzari pe sectorul financiar-bancar. Anterior, a lucrat in industria bancara timp de sapte ani, la Bancorex si actualul UniCredit.
"A fost o intamplare a vietii faptul ca am avut ocazia de a schimba domeniul de activitate. Lucrurile au fost oricum naturale, cunostintele de business si experienta pe care o aduceam suprapunandu-se destul de bine cu activitatea Oracle", a declarat Mindrutescu.

Oracle Romania se muta anul viitor

In prezent, Oracle Romania construieste un nou sediu in calea Floreasca, langa actualul Oracle Tower, in care lucreaza o mare parte din cei aproximativ 1.200 de angajati ai companiei. Noul sediul va fi inchiriat de la Portland Romania si construit de catre Heberger. Constructia, care va avea circa 11.500 de metri patrati, va fi finalizata la inceputul lui 2009 si va gazdui 800-900 de angajati, potrivit estimarilor Oracle. In noul sediu se vor muta angjatii organizatiei locale de vanzari, care momentan activeaza in Europe House (Piata Victoriei), precum si angajatii centrelor de suport din cladirile Forum III si North Center Pipera. Conform unor estimari anterioare, echipa Oracle Romania ar putea ajunge la 1.500 de salariati anul acesta.

Din industria bancara in IT
Sorin Mindrutescu, 39 de ani, casatorit, cu doi copii, este un fost bancher, care a lucrat timp de sapte ani (1994-2001) in Bancorex si actualul UniCredit. El s-a alaturat echipei Oracle Romania in anul 2001. Timp de trei ani a ocupat pozitia de director de vanzari pentru servicii financiare, iar in intervalul 2004-2008 a fost directorul de vanzari regionale al companiei pentru regiunea Europei de Sud-Est. De la 1 februrarie a preluat conducerea Oracle Romania de la Stefan Cojanu. Mindrutescu a absolvit Facultatea de Finante-Banci si Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice. Are un MBA de la International Management School of Edinburgh (Scotia) si o licenta de la ENPC School of International Management din Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO