Business Hi-Tech

Moldovenii au motor de cautare local

10.08.2004, 00:00 33

Studentii de la Cibernetica din Republica Moldova s-au gandit sa faca concurenta la nivel local mai-marilor Google, Yahoo sau MSN, realizand un motor de cautare moldovenesc. Pagina este in limba rusa, iar site-ul se numeste "Moldavian Search Engine" si a fost prezentat de realizatori drept lucrare de licenta.
Motorul de cautare poate fi accesat pe adresa http://www.moseen.com. Cautarea, in functie de complexitatea solicitarii, poate dura pana la patru secunde, insa, in medie, timpul de cautare este mai mic de o secunda.
Autorii proiectului, Iurii Tarabanov, Andrei Costenco si Vadim Driomin, afirma ca elaborarea proiectului a pornit "in gluma", insa spera ca aceasta ar putea fi transformata cu timpul in afacere. Deocamdata, motorul de cautare moldovenesc nu a reusit sa atraga publicitate de la companiile din Republica Moldova, insa studentii nu si-au pierdut speranta.
La cateva zile de la lansare, motorul a indrumat cateva mii de utilizatori spre paginile de Internet moldovenesti. Analistii apreciaza ca lansarea Moseen confirma dezvoltarea sectorul IT din Republica Moldova, piata care ar putea impulsiona serios cresterea economica in aceasta tara. Potrivit unui raport a Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii (ITU), Republica Moldova se situeaza pe pozitia a 112-a in lume privind dezvoltarea IT.
Guvernul de la Chisinau urmeaza, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul initiativei Electronice pentru Europa de Sud-Est (Agenda e-ESE), sa aprobe in octombrie 2004 o strategie nationala privind tehnologiile societatii informationale pentru dezvoltare. Proiectul a fost lansat in septembrie 2003, va dura 15 luni si este finantat cu 110.000 dolari de PNUD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO