Business Hi-Tech

Muzica gratuita oferita studentilor

23.01.2007, 19:18 20

Intr-o tentativa de a combate pirateria, marile case de productie vor sustine un serviciu ce permite studentilor sa descarce gratuit melodii, insa cu restrictii substantiale, scrie New York Times.
Serviciul, oferit de Ruckus Network, va fi sustinut financiar prin intermediul publicitatii - atat pe site-ul produsului, cat si in aplicatia ce permite descarcarea si redarea melodiilor. Patru mari case de productie si cateva studiouri independente au fost de acord sa-si licentieze melodiile companiei Ruckus, la tarife reduse, pornind de la ideea ca studentii ar prefera sa pirateze melodii, decat sa plateasca tariful normal de 10-15 dolari pe luna (7,7-11,56 euro).
Phil Leigh, presedintele firmei de cercetare Inside Digital Media, sustine ca aceasta miscare ofera caselor de productie ocazia de a experimenta distribuirea muzicii sustinute financiar de publicitate. Acest model este mai degraba avantajos pentru casele de productie, pentru ca isi pot imparti veniturile obtinute din publicitate. Companiile care licentiaza drepturile de reproducere a pieselor, care ii reprezinta pe compozitori, sunt platite de catre posturile de radio, insa casele de productie, care reprezinta artistii, nu sunt.
Ruckus spera initial ca universitatile sa plateasca o taxa pentru serviciu, reducand astfel riscurile legale si unele cheltuieli asociate cu folosirea retelelor ilegale de partajare a fisierelor. Doar 20 de universitati au fost de acord. Anul trecut insa, Ruckus a hotarat sa ofere gratuit serviciul, dar acesta tot necesita ca universitatile sa instaleze un server pe retelele din campus.
Michael Bebel, directorul executiv Ruckus, a declarat ca decizia a determinat participarea a peste 100 de universitati, cu cateva mii de utilizatori activi.
Noul serviciu va fi disponibil persoanelor care au o adresa e-mail ce se termina in .edu - principalul domeniu asociat cu institutiile educationale. Bebel a declarat ca serviciul va verifica daca utilizatorii sunt studenti, profesori sau absolventi, iar cei care nu sunt studenti vor plati 8,95 dolari (6,89 euro) pe luna.
Ruckus foloseste tehnologia Microsoft Windows Media si sistemul de protectie DRM (Digital Rights Management), astfel incat utilizatorul nu-si poate asculta melodiile decat pe computerul personal. Utilizatorii care vor dori sa-si transfere muzica pe player-ul portabil vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de 4,99 dolari (3,84 euro) pe luna.
De notat ca dispozitivele portabile trebuie sa fie compatibile cu formatul Windows Media (Microsoft), iar muzica descarcata de la Ruckus nu va putea fi transferata pe Microsoft Zune sau pe iPod. Aceste restrictii au dus la o serie de proteste in cadrul mai multor campusuri.
Ulterior, Ruckus a incheiat un parteneriat cu site-ul eMusic.com, oferind studentilor un abonament redus de 10 dolari (7,7 euro) pe semestru la serviciul oferit de eMusic.com - serviciu disponibil utilizatorilor de Windows, MacOS sau Linux.
In situatia in care veniturile aduse de muzica digitala sunt amenintate de retelele ilegale de partajare a fisierelor, marile case de productie sunt pe punctul de a lansa pe Internet melodii fara restrictii la copiere.
Directori executivi ai industriei, care se intalnesc anual la Midem, Franta, in cadrul targului industriei muzicale, sustin ca una dintre cele patru mari case de productie din Statele Unite ar putea face un prim pas in distribuirea fisierelor MP3 fara protectie.
"In 2007, principalii jucatori vor intelege mesajul, iar cortina DRM va cadea", considera jurnalistul Antony Bruno.
Aceasta miscare ar putea schimba perspectivele multor companii, prin care se numara Microsoft si Apple. Producatorul iPod-ului, desi nu foloseste sistemul DRM, are propriul sistem de protectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO