Business Hi-Tech

O parte din "reteta" Cisco s-a deversat pe Internet

18.05.2004, 00:00 12

La cateva luni dupa ce Microsoft a avut surpriza sa gaseasca pe Internet o parte din codul sursa a sistemelor sale de operare, si Cisco Systems trece printr-o situatie similara.
O parte din codul sursa al programelor care pun in functiune echipamentele de retele ale companiei au fost afisate online, scrie The New York Times.
Codurile sursa ale programelor informatice sunt unele dintre cele mai importante active pe care firmele de software le au. Dezvaluirea, chiar si a unei parti din numarul total al liniilor de cod, este echivalenta cu publicarea pe Internet a retetei Coca Cola.
Cisco investigheaza deocamdata care au fost cauzele ce au dus la "scurgerile" de informatii pe net si care este valoarea pagubelor. In total, pe Internet au aparut 800 MB din codul sursa al programelor Cisco.
"Echipa de securitate IT de la Cisco va cerceta situatia si va incerca sa afle ce s-a intamplat", spune Jim Brady, purtator de cuvant al companiei.
Vestea a ajuns pe net prin intermediul site-ului rusesc de securitate Securitylabs.ru, la doua zile dupa ce administratorii acestuia au primit liniile de cod. Site-ul a afisat doua fisiere cu codurile sursa scrise in limbajul de programare C. Dupa toate aparentele, fisierele fac parte din urmatorul standard de protocol Internet (IP 6). Un fisier poarta drepturi de autor datate cu 1996 iar altul cu 2003.
Potrivit site-ului de securitate, hackerii au intrat in reteaua Cisco si au reusit sa fure aproximativ 800 MB de linii de cod. Cele doua fisiere publicate pe site-ul rusesc ii au ca autori pe Ole Troan si Kirk Lougheed. Amandoi par a fi, dupa cum spune site-ul rusesc, angajati ai Cisco.
Publicarea codului sursa al softului unui important producator din industria IT nu este o premiera. Microsoft, liderul mondial al industriei de software, a trecut printr-o situatie similara cu numai cateva luni in urma. In februarie, parti din "reteta" sistemelor de operare Windows 2000 si Windows NT au aparut pe web.
Deocamdata nu se poate spune cu certitudine daca publicarea online a liniilor de program ar putea afecta sau nu securitatea solutiilor livrate de Cisco. In cazul Microsoft, impactul a fost minim spun specialistii desi unii pretind ca, analizand bucatile de Windows, au descoperit o bresa de securitate in Internet Explorer.
Hackerii sunt mai putin interesati sa exploateze vulnerabilitatile din softurile care lucreaza cu echipamentele pentru retele. Drept dovada sta un avertisment pe care Cisco l-a facut in iulie asupra existentei unei brese de securitate si care nu s-a transformat niciodata intr-o amenintare pentru clientii companiei.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24