Business Hi-Tech

OTE vrea sa inchida Cosmorom. Nica e surprins

14.07.2003, 00:00 11



Declaratia directorului executiv al OTE privind inchiderea operatorului de telefonie mobila CosmoRom este in totala contradictie cu cele convenite in cadrul recentei intalniri de la Bucuresti, cu reprezentantii grupului elen, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Dan Nica, ministrul Comunicatiilor.



"Imi exprim surprinderea fata de pozitia directorului executiv al grupului OTE, Lefteris Antonakopoulos. O asemenea hotarare implica acordul principalilor actionari ai RomTelecom, printre care care se numara si statul roman, iar saptamana trecuta s-a convenit ca decizia referitoare la soarta societatii Cosmorom sa se ia in luna septembrie 2003, pana atunci urmand sa aiba loc demersuri pentru evaluarea alternativelor si a strategiei ce ar trebui adoptate pentru aceasta companie", a afirmat Nica. #leadend#



Potrivit Reuters, Lefteris Antonakopoulos a afirmat, vineri, la Atena, ca grupul elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al RomTelecom, intentioneaza sa inchida operatorul de telefonie mobila CosmoRom, urmand ca licenta de telefonie mobila sa fie pastrata.



"Intentia noastra este sa inchidem Cosmorom, dar sa pastram licenta de telefonie mobila ca activ al companiei. Nu suntem dispusi sa mai sustinem financiar activitatea Cosmorom, incercam sa-i reducem datoriile", a mai spus Antonakopoulos.



In replica, Dan Nica a avertizat ca, in situatia in care reprezentantul OTE isi va mentine declaratia, RomTelecom va fi serios prejudiciata. "O asemenea pozitie este de natura sa produca prejudicii grave grupului RomTelecom si actionarilor, deci ne rezervam dreptul de a lua toate masurile ce se impun, in consecinta", a subliniat Nica.



Ministrul Comunicatiilor exclude posibilitatea pastrarii de catre RomTelecom a licentei de telefonie mobila, daca operatorul Cosmorom isi va inceta activitatea.



Cosmorom detine in prezent o cota de mai putin de doua procente din piata romaneasca de telefonie mobila si are datorii in valoare de 190 de milioane de euro (215 milioane de dolari).



Antonakopoulos a declarat, in luna iunie, in cadrul unei intalniri cu actionarii OTE, ca optiunile in privinta Cosmorom vor fi analizate pana la inceputul lui octombrie, dupa solutionarea problemei referitoare la datorii.



La acea data, reprezentantul OTE a precizat ca printre optiuni se numara mentinerea activitatii Cosmorom si o eventuala colaborare cu operatorii locali de telefonie mobila.



In ultima saptamana, agentiile de evaluare financiara Standard & Poor's si Moody's Investors Service au retrogradat ratingul pentru soliditatea financiara a grupului elen, invocand riscurile pe care le prezinta investitiile OTE in Romania.



Potrivit raportului financiar anual al RomTelecom, Cosmorom a adus operatorului roman de telefonie fixa pierderi de 76 de milioane de euro in 2002.



La sfarsitul lunii martie, compania de telefonie mobila avea 92.227 de clienti, in scadere cu 18,2% fata de perioada similara a anului trecut.



Ministrul Dan Nica, declara, la inceputul lunii iunie, ca sansele ca operatorul de telefonie mobila CosmoRom sa isi revina sunt foarte mari, chiar daca se confrunta cu probleme financiare, precizand ca actionarii doresc ca aceasta companie sa-si continue activitatea pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO