Business Hi-Tech

Parisul dă semnalul unui dezgheţ în listarea start-up-urilor tech: Compania de software Planisware a strâns 278 mil. euro iar acţiunile au închis prima zi de tranzacţionare cu un plus de 25%. "Cererea a depăşit cu mult oferta, ceea ce arată că nu este nevoie să mergem la Nasdaq"

Parisul dă semnalul unui dezgheţ în listarea...

Autor: Adrian Seceleanu

18.04.2024, 22:15 135

Acţiunile companiei franceze de software Planisware au urcat cu până la 33% la debutul său bursier din Paris, după ce firma a strâns 278 de milioane de euro, un semn că piaţa bursieră franceză îşi revine dar şi că bătrânul continent reuşeşte în sfârşit să fie scena unei listări semnificative a unei companii de tehnologie, scriu Reuters şi Les Echos.

Acţiunile companiei au deschis la 21,01 euro, cu mult peste preţul ofertei publice iniţiale de 16 euro pe acţiune şi au închis cu o creştere de 25% prima zi de tranzacţionare.
Listarea la bursă a evaluat Planisware la 1,1 miliarde de euro. Listarea este cel mai recent semn al unei renaşteri a ofertelor publice iniţiale în regiune, în condiţiile în care bursa de la Paris, la fel ca şi alte burse europene, s-a luptat să atragă companii din domeniul tehnologiei.

Fondată în 1996, compania a fost nevoită să îşi amâne oferta publică iniţială în octombrie anul trecut, la câteva zile după atacul Hamas din Israel.

"Realizată în cadrul unui plasament privat cu investitori instituţionali, oferta publică iniţială a generat o cerere puternică din partea unor investitori importanţi din Franţa şi din străinătate", a precizat compania într-un comunicat de presă. Fondurile CDC Tech Premium (Caisse des Dépôts), DNCA Finance, Invesco şi T. Rowe au preluat o participaţie în companie, în timp ce Ardian a vândut o parte din participaţia sa de 20%. "Cererea a depăşit cu mult oferta, ceea ce arată că nu este nevoie să mergem la Nasdaq", a subliniat Alexis Le Touzé, şeful Equity Capital Market la BNP Paribas, care a ţinut registrul de ordine în cadrul operaţiunii de listare.

Planisware este un furnizor de software de gestionare a portofoliului de proiecte (PPM) bazat pe cloud, oferind o suită de soluţii concepute pentru a ajuta organizaţiile să elaboreze strategii, să planifice şi să realizeze proiecte şi programe. Produsul cel mai cunoscut al companiei, Planisware Enterprise, este conceput special pentru întreprinderile mari cu nevoi complexe de gestionare a portofoliului de proiecte. Acesta reuneşte bugete, previziuni, programe, resurse şi date reale într-o singură platformă, permiţând vizibilitate şi control în întreaga organizaţie prin gestionarea resurselor, planificarea capacităţii şi urmărirea timpului.

Software-ul este utilizat pentru gestionarea portofoliului de proiecte, în special pentru dezvoltarea de produse şi cercetare şi dezvoltare în diverse industrii.
Planisware Enterprise oferă posibilitatea de a structura un plan de proiect prin mutarea activităţilor, descreşterea sau creşterea activităţilor şi stabilirea de etape.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO