Business Hi-Tech

PayPoint: Ramanem pe pierdere, dar ne extindem reteaua

28.05.2009, 17:33 29

Compania britanica PayPoint va extinde reteaua de terminale electronice de distributie de cartele telefonice si plati cash din Romania cu inca 900 de unitati, dupa ce a instalat in anul financiar 2008-2009 circa 1.700 de unitati, ajungand la 5.700 de spatii.

Compania avea la finele lunii martie 5.700 de terminale, fata de 4.000 la sfarsitul anului fiscal 2007-2008, si urmeaza sa extinda reteaua pentru a majora acoperirea nationala si a dezvolta serviciul de plata a facturilor.
PayPoint anticipeaza pierderi la operatiunile din Romania in prima jumatate a acestui an, insa considera ca afacerile de pe piata autohtona vor intra pe profit pana la sfarsitul anului financiar 2009-2010.
"In Romania, intentionam sa instalam alte 900 de terminale PayPoint. Acestea vor completa reteaua existenta si vor furniza acoperire nationala serviciului de plata a facturilor. Anticipam pierderi in Romania in prima jumatate a anului, insa afacerea va deveni profitabila pana la finele anului financiar", a declarat intr-un raport prezentat joi presedintele PayPoint, David Newlands.
PayPoint a intrat pe piata romaneasca in 2007, prin preluarea diviziei de distributie a cartelelor preplatite si de incarcari electronice Pay Store a RTC Holding pentru 15,5 milioane de euro. Ulterior, PayPoint s-a extins prin introducerea serviciilor de plata electronica a facturilor, incheind contracte cu operatori de telecomunicatii si companii de utilitati.
Printre clientii PayPoint in Romania se numara Romtelecom, Distrigaz Sud, UPC, Zapp, Enel si E.ON, cu care a semnat acorduri pentru plata facturilor, cu acoperire nationala.
In prezent, PayPoint are pe piata romaneasca 14 clienti la serviciul de plata electronica a facturilor si 2.000 de terminale compatibile cu acest serviciu.
Compania a inregistrat peste nu milion de tranzactii (plati de facturi) de la lansarea serviciului, calculand o rata de circa 50.000 de tranzactii pe saptamana.
Compania a incheiat anul financiar 2008-2009 cu un profit inainte de taxe de 35 milioane lire sterline, in urcare cu 20% de la 30 milioane lire in perioada anterioara de raportare. Veniturile PayPoint la nivel international au crescut cu 7% in perioada analizata, de la 212 milioane lire la 224 milioane lire.
Rezultatele au fost afectate de efectele crizei mondiale asupra sectoarelor telecom din Romania, Marea Britanie si Irlanda, care au inregistrat scaderi ale volumului de tranzactii prin terminale PayPoint ca urmare a scaderii tarifelor si a reducerii cheltuielilor de consum, se arata in raportul companiei britanice.
"Volumul tranzactiilor din Romania a coborat cu 2%, depasind ca performante piata deoarece am continuat sa instalam noi terminale si sa castigam cota de piata", precizeaza PayPoint.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO