Business Hi-Tech

PC-ul de birou nu si-a spus ultimul cuvant

05.07.2005, 18:08 12

Desi laptopul cucereste vanzarile de computere personale, calculatorul de birou (desktop) este departe de a-si fi spus ultimul cuvant, afirma specialistii in domeniu, citati de presa americana.

Analistii spun ca vanzarile de laptopuri au depasit in premiera in SUA vanzarile de computere de birou, insa marii producatori nici nu se gandesc sa renunte la clasicul desktop, ba chiar fac din el vedeta, adaugandu-i cele mai noi tehnologii. Dell, HP si ceilalti producatori au introdus in computerele desktop noile procesoare Intel dual-core sau cele pe 64 de biti, produse atat de Intel, cat si de principalul sau rival, AMD.

Vremurile mai bune pentru industrie au generat un nou val de achizitii de computere, pentru inlocuirea echipamentelor imbatranite, spun specialistii. Companiile, dar si consumatorii individuali au renuntat la vechile computere, din era Pentium 3 si 4, cu Windows 95 sau 98, in favoarea noilor desktop-uri de mare putere.

Consumatorii din pietele dezvoltate cumpara laptopuri pentru ca acestea au imbinate cele mai noi tehnologii si ofera mai multa libertate de miscare, chiar si in casa. Acestia sunt insa la al doilea sau chiar al treilea computer personal si nu renunta in general nici la un PC desktop de mare putere.

In pietele in curs de dezvoltare, desktopul continua sa fie vedeta vanzarilor, chiar daca sistemele s-au ieftinit atat de mult incat marjele de profit ale producatorilor si comerciantilor sunt aici de cateva procente.

Oricum, producatorii de desktopuri au inceput sa reduca dimensiunile computerelor, iar acum exista deja PC-uri comparabile ca marime cu Mac Mini, un pic mai mare decat un CD, cam de marimea unui roman politist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO