Business Hi-Tech

Pentru 2007, Intel de promite viteze de 20 GHz

14.06.2001, 00:00 17



Cercetatorii celui mai mare producator de microprocesoare din lume, compania americana Intel, au anuntat la inceputul acestei saptamani ca au dezvoltate cele mai rapide tranzistoare de siliciu.

La prima vedere, nimic nou. Legea lui Moore spune ca numarul de tranzistoare de pe un fragment de siliciu se va dubla la fiecare doi ani, asa ca ne-am invatat ca noile tehnologii sa nu ne mai surprinda.

De data aceasta insa, ceea ce construieste Intel este cu adevarat revolutionar. La nivel teoretic, tehnologia - ce permite construirea de tranzistoare cu dimensiuni de 20 nanometri (nm) - demonstreaza ca nu exista bariere fundamentale in calea extinderii Legii lui Moore.

Potrivit unui comunicat Intel, tehnologia pe 20 nm va permite companiei sa construiasca microprocesoare care contin pana la un miliard de tranzistoare si sa ruleze la viteze care se vor apropia de 20 GHz in anul 2007.

In momentul de fata, cel mai rapid procesor functioneaza la o viteza de 1,7 GHz (Pentium 4, recent lansat pe piata si adresat in principal sistemelor desktop) si este produs tot de Intel.

Pana acum au fost date publicitatii numeroase studii ale caror concluzii aratau ca nanotehnologia va inlocui siliciul in viitorul apropiat.

"Cercetarile Intel demonstreaza insa ca nanotehnologia si siliciul se completeaza reciproc" se spune in comunicatul companiei.

Din punct de vedere tehnic, noile tranzistoare se comporta precum un comutator, controland fluxul de electroni in interiorul microcipului, se inchid si se deschid de mai mult de 1.000 de miliarde de ori pe secunda.

Procesoarele construite cu aceste tranzistoare pot finaliza pana la un miliard de calcule intr-o fractiune de secunda.

Tranzistoarele de 20 nm sunt cu 30% mai mici decat cele mai rapide tranzistoare actuale si au o viteza cu 25% mai mare decat a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO