Business Hi-Tech

Primaria din Philadelphia instaleaza WiFi in tot orasul

06.09.2004, 00:00 33

Municipalitatea din Philadelphia a decis sa instaleze o retea de acces la Internet prin unde radio (WiFi), care sa acopere tot orasul, inclusiv cartierele mai sarace.
Investitia a fost estimata la 10 milioane de dolari, plus 1,5 milioane de dolari pe an costuri de mentenanta, scrie publicatia online CNet.com. O astfel de retea ar necesita cateva mii de echipamente de emisie. Primaria a imputernicit o comisie speciala care sa analizeze acest proiect, expertii urmand sa stabileasca daca planul este viabil. In cazul unui aviz favorabil, lucrarile vor incepe in februarie 2005, iar reteaua urmeaza sa fie gata in urmatoarele 12 luni. "Este o initiativa a primarului pentru dezvoltarea urbana a acestui oras", au declarat oficialii americani.
Primaria a lansat o serie de negocieri cu firmele producatoare, pentru a compara si selecta cele mai bune oferte in acest sens. Autoritatile nu exclud posibilitatea de a oferi accesul la Internet in mod gratuit pentru toti locuitorii orasului, dar au precizat ca ar putea fi inclusa si o taxa de exploatare, oricum sub preturile companiilor prezente deja pe piata.
Oficialii din Philadelphia au precizat ca echipamentele de emisie urmeaza sa fie instalate pe stalpii de iluminat public. De asemenea, pentru reduce cheltuielile, echipamentele de retea vor rula pe baza platformelor software open-source.
Pana in prezent, municipalitatea din New York a anuntat ca va instala o retea WiFi in tot orasul, care va permite resposnabililor agentiilor guvernamentale sa comunice in timp real la costuri cat mai mici. Initiative de acest gen au fost lansate in mai multe orase americane, iar autoritatile pariziene au instalat o retea similara in metrou. "In SUA, aproximativ 200 de primarii studiaza posibilitatea instalarii unor retele Wi-Fi la nivelul intregului oras", a apreciat un analist. In Minneapolis, un cartier intreg a fost acoperit cu retea WiFi, iar abonamentul costa numai 16 dolari pe luna. Autoritatile dintr-un mic orasel texan au instalat o retea WiFi numai pentru angajatii agentiilor guvernamentale, iar in Cleveland, 4.000 de emitatoare au fost instalate de primarie in locurile frecventate de turisti, accesul la Internet fiind gratuit. "Ar trebui sa fie acces gratuit pentru toata lumea", a apeciat un analist.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO