Business Hi-Tech

Revenirea Mac ofera utilizatorilor noi optiuni

18.06.2007, 20:47 18

La cinci ani de la lansarea sa, iPod s-a transformat nu doar intr-o industrie muzicala, ci in cea mai mare avere a Apple. In ultimii ani vanzarile iPod au continuat sa creasca puternic in raport cu cele ale gamei de computere Macintosh. Dar cu toate acestea, exista semne care indica o revenire a Macintosh.
Livrarile de Mac-uri, care au atins doar 1,6 milioane de unitati, sunt situate cu mult in urma celor 8,7 milioane de playere digitale iPod, pe care Apple le-a vandut.
Cresterea se datoreaza in mare parte efectului "de umbra", aparut in momentul in care posesorii de iPod, impresionati de acestea, au fost tentati sa incerce noile Mac-uri.
Alt factor care contribuie la extinderea popularitatii Mac, in special printre utilizatorii profesionisti si afaceri, este decizia de a trece de la procesoarele PowerPC, produse de IBM si Freescale, la gamele de procesoare Intel. Apple, care a anuntat parteneriatul de exclusivitate cu Intel, si-a trecut intreaga gama de sisteme Macintosh la procesoarele Intel.
"Trecerea a oferit Apple un plus de imagine cand linia sa de produse parea mai degraba invechita. Apple a avut aproape aceleasi produse pentru cativa ani, iar noile procesoare au determinat oamenii sa fie interesati iar de Mac", a declarat Stephen Kleynhans, vicepresedinte la compania de cercetare Gartner.
Trecerea la procesoarele Intel era asteptata de clientii Mac, chiar daca Apple si-a pastrat obisnuita reticenta. O trecere mult mai surprinzatoate anuntata de companie, a fost acordarea utilizatorilor de Mac a posibilitatii de a instala Microsoft Windows pe noile sale sisteme echipate cu procesoare Intel.
Unele companii ruleaza deja in paralel Linux si Windows pe sistemele desktop si este o mica diferenta, in practica, intre a permite unui angajat sa utilizeze pe acelasi sistem atat Mac cat si Windows sau un sistem cu Linux si Windows.
Rezultatul este ca utilizatorii finali se simt mult mai capabili sa solicite un instrument mai eficient pentru activitatile lor. Pentru unele activitati, acel intrument poate fi un Mac.
"Utilizatorii ar accepta mult mai greu presiunile asupra lor, ceea ce ar putea ajuta inevitabil Apple, care detine un control mult mai bun la nivelul consumatorilor. Dar majoritatea companiilor vor avea suficiente probleme cu intrarea pe piata a PC-urilor, lasand deoparte Macintosh", a adaugat vicepresedintele Gartner.
Chiar si asa, va fi interesant sa vezi cum departamentele de IT vor folosi sisteme care sunt, de fapt, Mac-uri cu aspect de PC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO