Business Hi-Tech

Romanii au cumparat 4.000 de laptop-uri cu Blu-ray

Romanii au cumparat 4.000 de laptop-uri cu Blu-ray

Lia Burghelea, directorul de marketing Sony responsabil pentru Europa Centrala si de Sud-Est

04.08.2008, 18:07 60

Pe piata locala de laptopuri au fost vandute anul trecut circa 3.800 de unitati ce dispun de unitate optica Blu-ray care permite redarea filmelor in format high-definition, potrivit estimarilor subsidiarei locale a companiei nipone Sony.
"Primele notebook-uri cu unitate optica Blu-ray incorporata au fost lansate in vara anului 2007, la un an dupa introducerea lor pe plan international. Estimarea noastra este ca in total au fost vandute circa 3.800 de unitati in Romania, din care gama portabile Sony Vaio detine o cota de aproximativ 80%", a declarat pentru ZF Lia Burghelea, directorul de marketing Sony responsabil pentru Europa Centrala si de Sud-Est.
"Este un segment inca restrans, dar cu o dinamica foarte buna si probabil ca la finele anului vom discuta de rate de multiplicare insemnate, pe fondul cresterii cererii si disponibilitatii continutului HD (high definition), dar si cererii pentru discuri optice cu capacitate de stocare mai mare", a adaugat Burghelea.
Avand in vedere pretul ridicat de achizitie al unor astfel de computere portabile, oficialul Sony spune ca, in mod uzual, aproximativ 20% dintre persoanele care vor sa isi cumpere un notebook au suficienta putere de cumparare pentru a se indreapta spre sisteme high end.
Laptop-urile Sony Vaio cu unitate Blu-ray au fost lansate in Romania in vara anului trecut. Unitatile optice de generatie noua au fost introduse initial pe gama FZ si ulterior pe gama AR.
Pe piata locala mai exista trei producatori care ofera computere portabile cu unitati Blu-ray: Fujitsu Siemens Computers (seria Amilo Xi), Dell, al doilea producator mondial de PC-uri cu gama Inspiron XPS si Asus (pe modelele Lamborghini si VX2).
Pretul de pornire pentru un laptop din oferta acestor producatori este de circa 8.750 de lei (aproximativ 2.500 de euro). Pe piata inca se gasesc modele Toshiba cu unitate HD DVD, la un pret de 7.844 de lei (2.250 de euro).
Preturile filmelor pe discuri Blu-ray variaza intre 80 si 130 lei, in timp ce DVD-urile costa intre 8 si 57 de lei.
Sony Romania si-a propus o crestere de 85% a vanzarilor de laptop-uri, la 7.000 de unitati in anul fiscal 2009 (aprilie 2008 - martie 2009). Potrivit oficialilor companiei, anul fiscal trecut, incheiat in luna martie, Sony a vandut 3.800 de portabile in Romania, in linie cu estimarile initiale.
"In termeni absoluti, cota noastra de piata este relativ redusa, dar daca luam in considerare faptul ca produsele Vaio adreseaza doar o parte din totalul pietei locale, estimam ca avem o cota de 5% pe segmentul adresat", a declarat Burghelea.
Ea a adaugat ca, pe termen mediu, Sony intentioneaza sa isi pastreze aceasta cota de piata. "De asemenea, avem in plan cresterea numarului de puncte de retail si extinderea gamei curente Vaio la noua modele, fata de cele trei prezente in portofoliu la momentul intrarii pe piata locala. Ne vom adresa unor segmente specifice, precum tinerii sau publicul feminin, prin lansarea unor modele dedicate in a doua parte a anului", a mai spus reprezentantul Sony.
Dupa lansarea a doua noi modele Vaio la sfarsitul lunii trecute, pretul celui mai ieftin laptop din gama va fi de 3.849 de lei (1.105 euro; TVA inclusa).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO