Business Hi-Tech

RomTelecom cauta parteneri in lumea televiziunii

13.05.2005, 19:10 29

Operatorul de telecomunicatii RomTelecom intentioneaza sa lanseze anul viitor servicii de tip content-on-demand (livrare catre utilizator, la cerere, de continut multimedia precum muzica, filme, sport, jocuri), in urma asocierii cu diversi parteneri cum ar fi televiziunile, a declarat pentru ZF Pieter Bakker, directorul comercial al companiei.

"Am Inceput deja procesul de cautare de parteneri. Cu siguranta, la anul vom fi mai avansati in aceasta directie", a spus Bakker.

El a adaugat ca RomTelecom nu ia in considerare, cel putin pentru moment, varianta de a achizitiona un operator de cablu. "Tehnologia ADSL permite atingerea de viteze foarte mari, ceea ce inseamna ca si noi putem deveni provideri de continut in acelasi mod ca un operator de cablu".

Serviciile content-on-demand le vor permite utilizatorilor sa vizioneze, cu plata la bucata, concerte, filme, evenimente sportive etc.

Printre furnizorii de astfel de emisiuni pentru RomTelecom s-ar putea numara diverse canale TV, agentii de stiri financiare, dar si parteneri din alte domenii, a spus Bakker. "Practic, tehnologia nu limiteaza in nici un fel tipul de continut care poate fi livrat utilizatorului".

In plus, "oferta content-on-demand este un prim pas in directia dezvoltarii de servicii tripleplay (televiziune, date si telefonie pe firul telefonic deja instalat in casele abonatilor - n.r.)", a spus el.

Daca totul merge bine si operatorul va incheia parteneriate avantajoase, este foarte posibil ca RomTelecom sa intre ulterior si in acest business, a precizat Bakker. Compania a lansat recent serviciile ADSL de acces la Internet de mare viteza pentru companii, urmand ca in luna septembrie sa debuteze si un serviciu dedicat consumatorilor individuali, conform oficialilor RomTelecom. Deocamdata, capacitatea tehnica a retelei operatorului permite instalarea acestei tehnologii in aproximativ 15.000 de locatii. RomTelecom urmareste sa aiba in total 10.000 de abonati ai serviciului ADSL pana la finalul anului.

Totodata, RomTelecom a anuntat finalizarea lucrarilor de renovare a Palatului Telefoanelor, incepute in urma cu 10 ani. Operatiunea a costat aproximativ 8 milioane de euro, a spus directorul regional Vasile Cazacu.

"In timpul operatiunilor de renovare a fost consolidata structura de rezistenta si au fost reabilitate fatadele si spatiile de la parter, etajul unu si etajul opt, care sunt incluse in patrimoniul national", a spus Cazacu.

In acest sediu vor lucra aproximativ 500 de angajati ai RomTelecom. Cazacu, impreuna cu directorul companiei James Hubley si ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, a taiat panglica de inaugurare a cladirii renovate. "Ati observat in jur fete imbracate modern si fete imbracate in costume de epoca si poate v-ati intrebat de ce", a spus Cazacu. "Pentru RomTelecom, aceasta cladire reprezinta viitorul cu traditie".

Palatul Telefoanelor a fost inaugurat initial in anul 1933, lucrarile fiind coordonate de arhitecti americani. La acea data si mult timp dupa aceea a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti, cu cei 52 de metri ai sai, au spus oficialii companiei.

In prezent, imobilul este sediul administrativ al Directiei Regionale de Telecomunicatii Bucuresti si adaposteste unele din cele mai importante echipamente de telecomunicatii ale RomTelecom.

Compania este controlata in proportie de 54,01% de grupul elen de telecomunicati OTE, restul actiunilor fiind in proprietatea statului roman. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO