Business Hi-Tech

Scaderea preturilor creste vanzarile de notebook-uri

06.08.2004, 00:00 17

Nu cu mult timp in urma calculatorul portabil era un accesoriu scump destinat numai celor care calatoreau in interes de afaceri. Acum nu mai sunt o surpriza ofertele sub 1.000 de dolari, asa cum a demonstrat un studiu recent prin magazinele online unde preturi in jurul a 750 de dolari pentru modele IBM, HP sau Dell au devenit oferte normale.
"Notebook-urile intre 800 si 1.000 de dolari incep sa devina dominante asa ca un pret de 750 de dolari nu este pacaleala", a explciat Simon Yates, analist la Forrester Research, companie care estimeaza ca aceste preturi sunt rezultatul refuzului consumatorilor de a plati mai mult de 1.200 de dolari pentru un laptop. Insa aceste preturi necesita compromisuri pentru ca nu mai poate fi vorba de procesoare cu viteza mare, memorie sau spatiu de stocare generos. Mai mult aceste modele ieftine tind sa fie mai mari si mai grele decat cele scumpe si probabil au o baterie de generatie mai veche, care nu are o viata decenta. Desi se pot viziona fara probleme chiar si filme in format DVD, jocurile cu grafica 3D nu merg asa cum ar trebui pe un computer de ultima generati. "Cu toate aceste minusuri, un astfel de laptop nu va fi o investitie proasta", a explicat un analist Gartner, care a reusit sa cumpere un notebook cu numai 500 de dolari in perioada de reduceri.
Puteti face o afacere buna daca nu va legati de un anumit pret si insistati asupra catorva caracteristici cheie cum ar fi macar 256 MB RAM, un hard disk de minin 30 GB, unitate combo DVD/CD-RW sau posibilitati de conectare wireless. Dar nu va bazati pe faptul ca veti face upgrade-uri ulterior pentru ca de cele mai multe ori este destul de greu si mai ales scump.
Daca faceti alegerea cu grija chiar si un notebok ieftin va ofera satisfactii, spun analistii.
In privinta limitei de jos a pretului Forrester Research estimeaza ca se vor stabiliza undeva in jurul a 500 de dolari. "Peste cativa ani vom vedea notebook-uri de 499 de dolari care in mod sigur vor fi mai bune decat cele pe care azi platim 1.999 de dolari", a spus analistul Forrester.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO