Business Hi-Tech

Şeful Gecad discută vânzarea unei tehnologii „cloud“, cel mai fierbinte subiect în IT

Şeful Gecad discută vânzarea unei tehnologii „cloud“, cel mai fierbinte subiect în IT

Radu Georgescu, preşedinte al Gecad Technologies: Suntem încă în discuţii, clar mai avansate decât în mai. Nu am semnat cu niciun investitor strategic încă. Foto Cristina Nichituş

Autor: Adrian Seceleanu

19.07.2011, 00:06 1312

Radu Georgescu, unul din­tre cei mai cu­noscuţi an­tre­pre­noriromâni, care a devenit celebru după ce i-a vân­dut gigantuluiMicro­soft o so­lu­ţie anti­virus, discută din nou vânzarea uneitehnologii software cu numele de cod "Phoenix S3", potrivit unuidocu­ment publicat în Monitorul Oficial de Gecad Tehnologies,compa­nia care a dezvoltat softul.

Într-o declaraţie pentru ZF, Geor­gescu a confirmat datele şi aprecizat că Phoenix este o teh­no­logie de stocare în cloud - unuldintre cele mai fier­binţi su­biecte discutate în acest moment înin­dustria IT globală. Tehnologiile "cloud" le permit com­paniilorsă acceseze de la distanţă, prin inter­net, diferite servicii şiaplicaţii care nu mai sunt in­stalate local, ci în centre de datespecializate.

"Phoenix este numele unei tehno­lo­gii de stoca­re în clouddezvoltată de că­tre Gecad Techno­lo­gies, aceeaşi com­pa­nie caredezvoltă şi tehnologia de co­mu­ni­care elec­tronică Axigen. Esteacum un pro­dus in­dependent, dezvoltat ini­ţial ca teh­no­lo­gieînglo­bată în ser­ve­rul de e-mail Axi­gen", a declarat pen­tru ZFRa­du Geor­ges­cu, preşedintele şi fon­da­torul companiei.

Conform datelor din documentul publicat în Moni­torul Oficial,tehno­lo­gia a fost dezvoltată din start pentru a fi vândută. "Oparte din codul şi teh­no­logia aferente soluţiei de server dee-mail Axigen a fost rafinată şi dezvoltată pentru a servi dreptbază unui nou proiect «Phoenix S3», care a fost dez­vol­tat pentrua fi vândut de către societate unui po­ten­ţial investitorstrategic terţ."

Negocierile de vân­zare ar urma să fie pur­ta­te de Ra­duGeor­ges­cu şi Di­wa­ker Singh, conform da­te­lor din do­cu­ment.Con­sul­tantul Diwaker Singh a de­venit cunoscut în Ro­mâ­nia prinpo­zi­ţia de CEO al Te­le­mobil (Zapp), pen­tru ca ulte­rior să fieim­pli­cat în mai mul­te afaceri, in­clu­siv imobi­lia­re.Geor­­ges­cu şi Singh au cola­borat şi în alte tranzacţii.

Acţionarii Gecad Teh­no­logies sunt Con­centric Li­mited - ocompanie cu se­diul în Cipru deţinută de Radu Geor­gescu (88,2353%din acţiuni) - şi Knighte Finance Limited, o societate care are deasemenea sediul în Cipru, în spatele că­reia se află mai multefonduri de inves­ti­ţii şi investitori privaţi care au intrat înacţionariatul companiei în anul 2007 printr-o tranzacţie de 2 mil.euro. Fon­durile care au intrat în acţionariat sunt Global Financeşi 3TS-Cisco Growth Fund III, cărora li s-au adăugat investitoriprivaţi.

Conform datelor din documentul pu­blicat în Monitorul Oficial decom­pa­nie, procesul de vân­zare va fi condus de Radu Georgescu şiDiwaker Singh, iar ac­ţio­na­rii minoritari nu vor putea bloca sauobiec­ta asupra tranzacţiei de vân­zare. Intere­se­le acţionarilormi­noritari vor fi re­pre­zen­tate de Ted Co­mi­nos, par­tener lafondul de investiţii Ethem­ba Ca­pital, cel care a con­si­liatGecad şi în tran­zac­ţia cu Micro­soft, a in­trat în con­si­liuldi­rec­tor al Gecad Tech­no­lo­gies în 2007. Co­mi­nos va aveaacces şi la dis­cuţii şi negocie­rea pre­ţului. În ur­madiscuţiilor s-ar putea vinde doar teh­no­logia Phoenix, dar nu esteexclusă nici vânzarea întregii com­pa­nii, conform datelor dinMoni­to­rul Ofi­cial. "Radu Georgescu şi Diwaker Singh aupermi­siu­nea pentru adminis­tra­rea procesului de vânzare asus­menţionatului produs Phoenix S3 şi/sau a societăţii."

Acţionarii Gecad Technologies au luat această de­cizie într-oşedinţă care a avut loc în 19 mai. În­trebat cum au evo­luat deatunci discuţiile de vân­za­re, Geor­gescu a spus că acestea auavansat, dar încă nu s-a semnat nimic. "Suntem încă în dis­cuţii,clar mai avansate decât în mai. Nu am semnat cu niciun investitorstrategic încă."

După tranzacţia din 2003 cu Mi­cro­soft, în 2007 un consorţiu deşapte in­ves­ti­tori, care include un fond de investiţii fi­nan­ţatde gigantul american Cisco - cel mai mare producător mondial deechi­pa­mente de reţea - cumpără 11,7% din ac­ţiunilepro­ducătorului local de soft­ware Gecad Techno­lo­gies.Principalul activ al fir­mei era un soft de mesa­ge­rieelectro­ni­că denumit Axigen.

În 2010 grupul sud-african de media Naspers, cu afaceri de 1,4mld. euro în 2009, cumpără 83% din o altă companie fon­dată de RaduGorgescu, GeCad ePayment, un pionier al plăţilor cu car­dul peinternet în România. Anul acesta fon­dul 3TS Capital Partners apreluat un pa­chet minoritar de acţiuni la fur­ni­zo­rul deso­luţii şi servicii pentru dis­tri­buţia electro­ni­că de softwareAvangate, pen­tru patru milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO