Business Hi-Tech

SMS-ul a invatat sa se autodistruga. Urmeaza e-mailul?

15.12.2005, 19:29 59

O companie britanica castiga bani frumosi oferind utilizatorilor posibilitatea de a trimite mesaje SMS care se autodistrug la 40 de secunde dupa ce sunt citite.

Pentru a beneficia de confidentialitate, atat expeditorul cat si destinatarul SMS-ului trebuie sa descarce un mic program pe telefonul lor mobil (care trebuie sa fie compatibil wap). Cand mesajul este trimis, acesta nu ajunge la destinatar, care primeste doar un link catre mesajul respectiv si poate vedea de la cine este. Daca acceseaza link-ul, dupa citirea mesajului, acesta se autodistruge dupa o perioada de siguranta de 40 de secunde. Serviciul, desi scump (74 eurocenti/mesaj), este gustat de vedete, oameni de afaceri si profesionisti din diverse domenii, care se simt astfel in siguranta. Asta in ciuda faptului ca, de fapt, mesajele sunt stocate pe un server al companiei, putand fi citite ulterior la cererea autoritatilor. Specialistii in software spun ca este posibila realizarea unui sistem similar pentru mesajele e-mail, care ar putea disparea ca prin minune dupa ce sunt citite.

"In prezent, anumite sisteme de comunicatii pot face ca anumite mesaje sa expire dupa o perioada, daca expeditorul a specificat acest lucru si a configurat corespunzator aplicatia de e-mail", a declarat pentru ZF George Bulai, e-mail system specialist la AXIGEN, comania din cadrul grupului GECAD care comercializeaza un server de comunicatii electronice. "In acest moment, nu exista vreun standard care sa reglementeze stergerea automata a mesajelor de e-mail din casuta postala a destinatarului, sau de pe server", a explicat el. "Din punct de vedere tehnic, este posibil ca mesajul e-mail sa se autodistruga", a declarat pentru ZF Florin Ochiana, web coordinator al serverelor RCS & RDS.

In principiu se poate realiza, insa mesajele trebuie stocate pe un server central, sub controlul unei autoritati care sa asigure distrugerea acestora dupa citire, a explicat pentru ZF Costin Raiu, directorul laboratorului de cercetare dezvoltare al companiei de securitate informatica Kaspersky. "Un mesaj in forma electronica ar contine doar un link, care duce la o pagina web, pe care se afiseaza temporar mesajul. Dupa trecerea timpului, pagina este resetata si mesajul este eliminat", a spus el.

Britanicii de la Staellium cer 0,5 lire sterline (74 de eurocenti) pentru un SMS care se autodistruge, iar utilizatorii pot comanda minimum zece mesaje. Sistemul a fost botezat StealthText, iar specialistii companiei sustin ca are la baza tehnologie militara. De fapt, una dintre institutiile interesate de acest proiect a fost chiar ministerul apararii din Marea Britanie.

"Posibilitatea de a trimite mesaje care apoi se distrug are beneficii importante pentru celebritati sau oameni de afaceri, dar si pentru oamenii care se tem ca mesajele lor vor fi citite de cine nu trebuie", a declarat un oficial al Staellium. Mesajele text ale vedetelor ajunse la ziaristi au starnit mai multe scandaluri. In cel mai recent exemplu, ziarele de scandal au scos la iveala mesajele lui David Beckham catre asistenta sa personala, Rebecca Loos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO