Business Hi-Tech

Statul grec incearca sa gaseasca un partener pentru a asigura viitorul OTE

22.01.2007, 18:08 19

Telekom Austria a confirmat saptamana trecuta ca este interesata sa cumpere actiunile detinute de statul grec la operatorul de telecomunicatii OTE, scrie presa internationala.
Daca anuntul Telekom Austria nu este decat o confirmare a unui zvon mai vechi din piata, surse citate de presa internationala afirma ca de OTE, cel mai important grup telecom din Grecia, mai sunt interesate si Deutsche Telekom (Germania), Vodafone (Marea Britanie), dar si Telefonica (Spania).
De altfel, guvernul grec este hotarat sa isi vanda actiunile detinute in cadrul operatorului de telecomunicatii, conform International Herald Tribune.
George Alogoskoufis, ministrul de finante al Greciei, a spus ca vanzarea actiunilor ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii iunie. Guvernul grec are doua planuri alternative, unul implica un partener strategic, iar altul se refera la plasarea actiunilor pe piata pentru toti investitorii interesati.
Directorul executiv al OTE, Panagis Vourloumis, a declarat ca vanzarea participatiei pana in luna iunie, desi dificila, este posibila. Guvernul grec detine 38,7% din OTE si doreste vanzarea unui pachet de pana la 20%, care valoareaza 1,8 mld. de euro, estimare bazata pe capitalizarea bursiera a companiei - 9 miliarde de euro.
Prin consilierii sai financiari- Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank Ergasias - guvernul grec a intrat in contact cu operatori de telecomunicatii din Europa in incercarea de a gasi un investitor strategic care sa aduca valoare adaugata prin cunostinte tehnice si de management. Bancherii au timp pana la sfarsitul lunii februarie pentru a incheia negocierile preliminare.
"Consilierii nostri au vorbit cu aproape toti operatorii de telecomunicatii din Uniunea Europeana", a spus Alogoskoufis. Totusi, el a subliniat posibilitatea ca statul grec sa mearga mai departe si fara un partener strategic. "Daca nu vom gasi un partener strategic potrivit, vom contiua cu OTE de unii singuri", a adaugat el.
Grecia este atractiva pentru investitorii straini ca urmare a ritmului rapid de dezvoltare si a apropierii geografice de Golful Persic. "Piata nu este saturata, exista oportunitati de investitii, suntem statul din Uniunea Europeana cel mai apropiat de regiunea Golfului Persic, iar rata de crestere economica depaseste 4%", a declarat Petros Doukas, ministrul adjunct de finante.
Veniturile OTE pentru primele trei trimestre ale lui 2006 au fost de 4,3 mld. euro, in crestere cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Profitul net pentru primele noua luni ale lui 2006 a fost de 445,5 mil. euro.
OTE este actionarul majoritar al Romtelecom, cu o participatie de 54,01%, si este prezent, de asemenea, pe piata telefoniei fixe in Albania, Macedonia si Bulgaria.
Divizia sa de telefonie mobila, Cosmote, este prezenta pe piata romaneasca, prin Cosmote Romania, care si-a relansat operatiunile comerciale in decembrie 2005, dupa ce a inregistrat anterior rezultate dezamagitoare.
De asemenea, divizia de telefonie mobila OTE detine 99% din Germanos, lant de magazine de telefoane si accesori GSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO