Business Hi-Tech

Surpriză: Microsoft lansează primul său laptop

Preţurile pentru primul laptop din istoria de 40 de ani a Microsoft încep de la 1.500 de dolari

Preţurile pentru primul laptop din istoria de 40 de ani a Microsoft încep de la 1.500 de dolari

Autor: Cătălin Niţu

08.10.2015, 00:04 840

Surpriza evenimentului organizat de Microsoft în această săptămână a fost Surface Book, primul laptop din istoria gigantului software, un răspuns al companiei la seria Macbook Pro de la Apple, care semnalizează o schimbare a direcţiei firmei sub conducerea noului CEO Satya Nadella, scrie Wall Street Journal.

Nadella a spus de altfel în trecut că dezvoltarea de hardware va fi crucială pentru abilitatea Microsoft de a ţine pasul cu schimbările rapide în tehno­logie. „Directorul executiv al Microsoft s-a arătat sceptic iniţial în legătură cu dezvoltarea de echipamente, dar pe de altă parte în mandatul lui am văzut o creştere în importanţă a echipa­men­telor“, a comentat Jan Dawson, analist la compania de cercetare Jackdaw Research.

Laptopul anunţat de Microsoft vine nu doar cu o listă de specificaţii impre­sionante, ci şi cu un design inovator, care probabil că va influenţa direcţia în care piaţa de PC-uri portabile se va îndrepta în viitor.

Microsoft Surface Book pare să fie o evoluţie naturală a seriei de tablete Surface Pro, împrumutând de la acestea multe elemente de design şi construcţie.

Noul laptop Microsoft va veni în trei configuraţii identice la exterior şi puţin diferite la exterior. Vor exista opţiuni de procesor din gama Intel Core i5 şi i7 din generaţia a şasea (Skylake), opţiuni de 8 sau 16 GB memorie RAM, GPU nVIDIA dedicat opţional şi unităţi de stocare SSD de la 128 la 1 TB. Întrucât displayul poate fi deconectat de baza care integrează tastatura şi cipul grafic, cât şi o parte dintre conectori, acesta este cel mai puternic laptop 2 în 1 de până acum. Ambele componente ale lui Surface Book integrează acumulatori, însumând în total 12 ore de utilizare, conform testelor interne ale Microsoft.

Unitatea principală, tableta, cântăreşte 726 grame în toate variantele şi integrează trei senzori foto/video. Pe partea din spate a fost plasată o cameră de 8 megapixeli, iar pe partea din faţă există o cameră de 5 megapixeli, alăturată unui senzor Windows Hello, dedicat autentificării biometrice. Atunci când tastatura este conectată, întregul laptop câtăreşte 1,5 kg. Baza integrează şi două port-uri USB 3.0, un cititor de card-uri SD şi un trackpad Microsoft Precision acoperit cu sticlă. Tastatura este retro-iluminată, iar butoanele au o cursă de 1,4 mm.

Balamaua tastaturii, intitulată „Dynamic Fulcrum Hinge“, foloseşte o tehnologie proprietară, care se poate îndoi în ambele direcţii. Aceasta include cabluri care îşi pot schimba forma şi dimensiunea, acestea revenind la forma iniţială atunci când tableta este deconectată. Acest lucru implică un mecanism puternic şi rezistent, care este acţionat de un buton dedicat. Atunci când laptopul este închis, în jurul balamalei se crează un spaţiu care conferă un design aparte acestui computer, diferit faţă de ceea ce se găseşte în acest moment pe piaţă.

Varianta de bază, cu procesor i5, 8GB RAM şi fără GPU dedicat intră pe piaţă începând cu preţul de 1.500 de dolari, cea cu i5 şi placă video NVIDIA de la 1.900 de dolari, iar modelul de top, echipat cu procesor i7 de la 2.100 de dolari. Livrarea de laptop-uri Surfacebook va începe pe 26 octombrie în SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO