Business Hi-Tech

Telefoanele mobile cu camera foto, cele mai moderne copiute

09.03.2004, 00:00 61

Copiutele strecurate in manecile de la camasa sau in buzunarele fustelor nu mai sunt deloc la moda. Nici macar SMS-urile cu raspunsurile la intrebarile-grila sau referatele descarcate de pe Internet. Profesorii care cred ca au vazut totul in materie de trisare din partea elevilor se inseala.
Mai nou, la moda este sa copiezi cu telefonul mobil care are si camera foto digitala incorporata. Jan Bunten, profesor de matematica la un colegiu american, a fost socat anul trecut cand un elev i-a aratat o fotografie pe telefonul sau mobil trimisa de un prieten de-al sau din alta clasa. Imaginea continea chiar o intrebare din testul pe care acesta il sustinea.
"E un cosmar. Nici pe departe nu mai e atat de usor sa-i prinzi copiind cum era in alte vremuri", spune Bunten. Desi in unele scoli americane este interzisa folosirea si chiar simpla afisare a telefoanelor in timpul orelor, profesorilor le este destul de greu sa detecteze un astfel de aparat intr-o clasa plina cu elevi. Cu atat mai mult sa depisteze cand elevul face fotografii. Unele modele nu fac nici un zgomot cand se declanseaza camera digitala.
Unii dintre elevi s-au si specializat in tastarea cuvintelor la telefonul mobil astfel incat pentru compunerea unui SMS, spre exemplu, nici nu se uita la ecranul celularului fiind astfel si mai dificil de observat daca triseaza in timpul examenului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO