Business Hi-Tech

Telefonul hibrid fix-mobil ieftineste brusc convorbirile telefonice

16.06.2005, 19:39 26

Visul consumatorilor de a putea folosi un telefon atat de inteligent incat sa stie sa "sara" de la reteaua mobila la cea fixa si invers in functie de numarul apelat, pentru a reduce costurile la maximum, a devenit realitate.

Operatorul britanic British Telecom (BT) a confirmat ieri ca va lansa in scurt timp un serviciu comercial ce poate fi sintetizat prin sintagma "telefon fix-mobil".

Serviciul - denumit BT Fusion - foloseste un telefon mobil special, capabil sa acceseze reteaua de telefonie fixa a British Telecom atunci cand utilizatorul vorbeste de la birou sau de acasa, relateaza publicatia online BBC News.

Cand posesorul se afla in deplasare, aparatul-hibrid foloseste reteaua de telefonie mobila a operatorului Vodafone. Oficialii British Telecom au spus ca noul serviciu va combina comoditatea de a folosi un telefon mobil cu avantajul preturilor reduse de la apelurile din linia de telefonie fixa.

Cum functioneaza mai exact acest sistem? Clientii serviciului BT Fusion vor primi un telefon mobil Motorola v560. Atunci cand utilizatorul se afla acasa sau la birou, o "cutie" speciala denumita BT Hub va conecta telefonul mobil la o linie de Internet broadband (de mare viteza) operata de British Telecom, legatura realizandu-se prin unde radio Bluetooth. Odata conectat la linia broadband, utilizatorul va putea vorbi la aceleasi tarife precum in cazul convorbirilor obisnuite prin linia fixa de telefonie a BT.

Astfel, utilizatorul va putea alege cea mai ieftina varianta de apel in functie de locatia unde se afla si de numarul celui care urmeaza sa fie apelat.

Serviciul va fi testat initial de catre 400 de persoane, urmand sa fie lansat complet probabil in luna septembrie, conform oficialilor britanici. Acestia au mai spus ca vor exista doua tipuri de abonamente, de 10, respectiv 15 lire sterline pe luna (15, respectiv 22 de euro).

Acest aparat face parte din strategia BT de a recastiga terenul pierdut in fata operatorilor de cablu care ofera acces la Internet si telefonie fixa mai ieftina, dar si in fata concurentei tot mai mari venite din partea telefoniei mobile, oamenii preferand din ce in ce mai mult solutii de comunicare mobile.

Tendinta de crestere a concurentei pe segmentul convorbirilor telefonice ieftine a fost confirmata si de o recenta tranzactie, prin care Yahoo a cumparat compania Dialpad, un provider de servicii de voce. Yahoo spera sa lanseze in urmatoarele luni noi servicii de voice-over-IP (convorbiri telefonice prin Internet, vocea fiind "impachetata" si transmisa intr-un mod asemanator cu trimiterea unui e-mail, de exemplu).

Cele doua companii nu au dezvaluit valoarea tranzactiei, insa un oficial al Yahoo a spus ca cei 62 de milioane de utilizatori ai serviciului de mesagerie online Yahoo Messenger din intreaga lume vor beneficia in curand de servicii de voce avansate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO