Business Hi-Tech

Transilvania si Moldova, cap de lista pentru investitorii straini in IT

13.04.2005, 19:08 22

Numarul centrelor de dezvoltare software deschise de companii internationale in Romania va creste semnificativ in urmatorii ani, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Pana in 2008, majoritatea liderilor industriei de servicii IT din Europa si SUA vor fi prezenti cu echipe locale in Romania, a spus el. Aceste companii sunt interesate de piata de aici din doua motive, mai intai datorita calitatii resurselor umane, apoi datorita atractivitatii pietei, care este in dezvoltare.

In urmatorii ani, piata marilor proiecte va fi dominata de catre jucatori internationali, mai ales ca firmele locale au deocamdata o experienta redusa pentru proiectele mai mari de 10 milioane de euro, a apreciat oficialul PAC Romania. "Nu stiu daca este un lucru bun sau rau faptul ca strainii vor prelua o mare parte din proiectele de amploare." Oricum, ei vor subcontracta intre 30%-70% din volumul lucrarilor catre companii romanesti, a spus Schwab-Chesaru, adaugand ca salariile specialistilor in IT din Romania vor fi mai mari cu 40%-50% in anul 2008, comparativ cu 2004.

Transilvania va fi una din destinatiile preferate de investitorii straini in IT, este de parere Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

"Anterior, marii investitori au intrat prin Timisoara, au ocolit Clujul, in buna parte din ratiuni de instabilitate politica, si au ajuns la Bucuresti", a spus Talpes. "Acum, investitorii se vor reorienta catre Cluj si zona din nord - Zalau, Satu Mare, Baia Mare, unde exista atitudine si viziune asemanatoare." Iar destinatia urmatoare va fi regiunea Moldovei, a apreciat el.

Companiile straine cauta conditii favorabile de dezvoltare si facilitati din partea autoritatilor, a spus si Eugen Schwab-Chesaru. El a dat exemplul companiei DHL, care si-a mutat la Praga intreg centrul IT care deserveste filialele din toata Europa. Directorul IT al DHL are un buget de un miliard de euro, iar in sediul din Praga lucreaza aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea localnici.

Totusi, Romania este deocamdata ramasa in urma comparativ cu alte tari din regiune. De pilda, cheltuielile totale cu IT-ul in anul 2003 au fost de aproximativ 650 de milioane de euro, fata de aproximativ 2,2 miliarde de euro in Ungaria, 2,8 miliarde de euro in Cehia si 4,8 miliarde de euro in Polonia, conform datelor prezentate de PAC Romania.

Astfel, Romania este cu 8 ani in urma fata de Cehia, 6 ani fata de Ungaria si 4 ani fata de Polonia.

Cativa dintre factorii care au provocat aceasta situatie ar fi dezvoltarea economica inferioara a Romaniei, faptul ca pe piata nu s-a dezvoltat o competitie reala, dar si directia inspre care s-au indreptat investitiile in sectorul public. "Investitiile sectorului public au fost scazute si indreptate mult prea mult catre infrastructura", a apreciat Schwab-Chesaru. "Exista in Romania un parc de PC-uri enorm, dar foarte multe sunt deja depasite."

Decalajul dintre piata IT romaneasca si cele ale Ungariei, Cehiei si Poloniei, estimat de catre PAC Romania la 5-8 ani, se va diminua semnificativ pana in anul 2008, a mai spus Schwab-Chesaru.

In prezent, ponderea cheltuielilor pentru IT din Produsul Intern Brut, un indicator fidel al gradului de maturitate al pietei, este de 1,4% in Romania, 2,6% in Polonia, 3,9% in Ungaria si 4,8% in Cehia.

Decalajul se va reduce avand in vedere si faptul ca investitiile straine vor fi "incomparabil mai mari decat in perioada 1990-2002", precum si datorita faptului ca grupurile straine vor implementa in Romania sistemele IT dupa modelul celor din companiile-mama, a spus oficialul PAC.

Segmentul romanesc de servicii informatice va creste cu 33% in perioada 2004-2008, aici fiind incluse administrarea hardware, servicii de proiect si de outsourcing, au estimat oficialii Pierre Audoin Consultants.

Serviciile de proiect vor avea cea mai importanta dezvoltare ca volum si evolutie, respectiv o crestere de la 85 de milioane de euro in 2003 la 315 milioane de euro in 2008.

Insa cresterea pietei trebuie sustinuta de flexibilitate si orientare strategica. "In urmatorii ani vor avea loc schimbari importante in industria IT", a apreciat Florin Talpes, presedintele ANIS. "Unele directii se vor inchide, vor aparea oportunitati noi. E clar ca va fi nevoie de strategie."

"Nu toate companiile de succes de astazi vor putea ramane astfel pana in 2008, daca nu se vor adapta", a comentat si Schwab-Chesaru. "Companii mai putin vizibile astazi ar putea ajunge in prim-plan daca vor da atentie orientarii strategice." mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24