Business Hi-Tech

UBS: Connex ar putea fi afectat de relansarea CosmoRom

02.12.2004, 00:00 23

Banca americana de investitii UBS si-a revizuit recomandarea acordata actiunilor Telesystems International Wireless (TIW), actionarul majoritar al MobiFon, operatorul serviciului de telefonie mobila Connex, pe motiv ca a crescut concurenta pe piata romaneasca si ca relansarea Cosmorom ar putea afecta compania.
Valoarea actiunilor grupului telecom canadian TIW au scazut cu peste trei procente dupa ce analistii UBS au lipit pe titlurile companiei eticheta ?neutru" in loc de cea ?bun de cumparat". Presa internationala spune ca principalele motive invocate de banca de investitii sunt temerile legate de concurenta cu care TIW s-ar putea confrunta pe piata din Romania, dar si evolutia ascendenta continua din ultima perioada a actiunilor grupului canadian.
UBS si-a mai exprimat ingrijorarea cu privire la o posibila relansare "agresiva" a activitatii Cosmorom, divizia de telefonie mobila a RomTelecom. Banca de investitii a aratat ca cel mai mare operator elen de telefonie mobila - CosmOTE - va furniza Cosmorom fondurile si managementul necesare lansarii. Informatia, aparuta in presa financiara greaca, a fost partial confirmata de directorul executiv al OTE, Panagis Vourloumis.
In raportul trimestrial privind rezultatele RomTelecom, dat publicitatii la finele luni noiembrie, se arata ca operatorul elen a inaintat guvernului Romaniei o propunere pentru relansarea CosmoRom, sub managementul companiei Cosmote. Detalii privind acest document nu au fost facute publice deocamdata.
In al treilea trimestru al 2004, CosmoRom a consemnat incasari de 1,6 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale au fost de 6,2 milioane de euro. Operatorul avea, la finalul lunii septembrie 2004 un numar de 87.261 de clienti, detinand practic o cota sub 2% din piata de profil din Romania.
Presa elena a relatat faptul ca OTE ar putea investi intre 400 si 600 de milioane de euro, in urmatorii cinci ani, pentru a relansa activitatea operatorul roman de telefonie mobila. Acesti bani, suportati in parte de OTE, de CosmOTE, dar si de guvernul roman, vor acoperi de asemenea datoriile acumulate de operatorul de telefonie mobila. In special cea fata de Intrarom, furnizor de echipamente de telecomunicatii. In total, datoria Cosmorom este estimata de specialistii in telecom intre 200 si 480 de milioane de euro.
In luna septembrie, Telesystem International Wireless si-a majorat participatia detinuta de capitalul Mobifon, de la 63,5% la 79%, in urma unei tranzactii in care a cedat 36,6 milioane dolari si actiuni proprii catre fondul de investitii olandez Romgsm Holdings Limited si alti actionari minoritari.
In urma modificarii recomandarii date de analistii UBS pentru actiunile TIW, valoarea titlurilor companiei au scazut si la bursa Toronto dar si pe Nasdaq. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO