Business Hi-Tech

Un nou val de aplicaţii mobile ameninţă supremaţia Facebook

Un nou val de aplicaţii mobile ameninţă supremaţia...

Autor: Octavian Calei

01.04.2013, 15:47 2793

Un nou val de aplicaţii pentru mobile pentru socializare prin mesaje transmise instant ameninţă supremaţia Facebook pe măsură ce sute de milioane de tineri din SUA, Asia şi Europa se orientează spre soluţiile alternative de comunicare, scrie Thomson Reuters.

Kik, Whatsapp, KakaoTalk, LINE şi WeChat sunt principalele aplicaţii care au început să atragă milione de utilizatori din toată lumea. Astfel de aplicaţii îmbină două ingrediente de bază: mesajele text şi reţelele de socializare. Utilizatorii de smartphone-uri pot să schimbe între ei mesaje text, poze şi clipuri YouTube cu ajutorul acestor aplicaţii, evitând atât costurile operatorilor de reţea cu SMS-urile, cât şi accesarea site-urilor reţelelor de socializare.

Reţeaua Facebook, care are 1 miliard de utilizatori, rămâne însă cel mai popular website din lume, iar orientarea pe platforme mobile a propulsat-o printre cele mai folosite aplicaţii pe smartphone. Totuşi, investitorii şi experţii din industrie susţin că există există posibilitatea ca aplicaţiile pornite iniţial ca soluţii de chat să ameninţe supremaţia Facebook în următorii ani. Unele dintre aceste aplicaţii au început să lanseze platforme în toată regula care suportă aplicaţii terţe, cum ar fi jocurile.

„Mai multe persoane trimit mesaje text şi iniţiază apeluri telefonice decât intră pe reţele sociale. Dacă vreo companie ajunge să ofere alternative la acest trafic, atunci, prin definiţie, este ceva foarte important”, a spus Rich Miner, un investitor de la Google Ventures.

Aplicaţia Kik a ajuns la 40 de milioane de utilizatori de când s-a lansat, în 2010. Concurenţii din Silicon Valley care s-au înscris în cursă sunt Whatsapp, finanţată de Sequoia Capital, cu peste 100 de milioane de utilizatori numai pe Android, potrivit estimărilor TechCrunch, şi MessageMe, aplicaţie lansată la începutul lunii martie de către un grup de producători de jocuri virale. MessageMe a revendicat 1 milion de descărcări în prima săptămână.

Companiile asiatice produc unele dintre cele mai virale aplicaţii din istorie. WeChat, dezvoltat de Tencent, are 400 de milioane de utilizatori, depăşind Twitter, în timp ce LINE şi KakaoTalk adună 120 de milioane, respectiv 80 de milioane de utilizatori.

Creşterea explozivă a aplicaţiilor de messaging reflectă schimbarea vizibilă care se produce în utilizarea Internetului din ultimii ani. Accesul site-urilor de pe calculatoare desktop au stagnat, în timp ce utilizatorii smartphone-urilor şi descărcările de aplicaţii au crescut exponenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO