Business Hi-Tech

Vânzările de echipamente electro-IT au trecut de 2 mld. euro pentru prima oară după 2008

Vânzările de echipamente electro-IT au trecut de 2 mld....

Autor: Ioana Nita

17.02.2015, 18:40 467

Piaţa electro-IT a depăşit anul trecut pragul de 2 miliarde de euro pentru prima oară după 2008, fiind astfel primul sector care şi-a revenit după criza economică. Motoarele de creştere au fost telefoanele şi aparatele electrocasnice mici, care au înregistrat creşteri de 63%, respectiv 38% faţă de 2008, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă GfK. În 2008, piaţa bunurilor de folosinţă înde­lun­gată s-a situat la aproape 2,5 miliarde euro.

În 2014, vânzările de tele­foane mobile a ajuns la 591 mili­oane de euro, în creştere cu 25% faţă de 2013, în ultimul trimestru al anului înregistrându-se cele mai mari vânzări - 201 milioane de euro.

„Performanţa a fost în continuare dată de segmentul de smartphone-uri - în special de cele din categoria de preţ mic şi mediu. Phableturile (telefoanele cu ecran mare – n. red.) au avut un trend ascendent însă cota lor a rămas mică în cadrul sectorului. Produsele dual sim, 4G şi telefoanele cu ecrane mai mari de 4,5 inchi au înregistrat creşteri dinamice”, se arată în studiul Temax realizat de GfK.

Piaţa de smartphone-uri a înregistrat creş­teri spectaculoase în ultimii ani, ajun­gând anul trecut la peste 2 milioane de uni­tăţi, valoarea vânzărilor fiind de peste 400 mili­oane euro. Astfel, smartphone-urile au avut în 2014 o pondere de circa 55% în total li­vrări de telefoane din punct de vedere can­tita­tiv şi de peste 80% din punct de vedere valoric. Li­de­­rul pe piaţa locală de tele­foa­­­ne este compania sud-coreană Sam­sung, ur­ma­tă de pro­­ducă­to­rul au­to­­h­ton All­view.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO