Business Hi-Tech

Veniturile Romtelecom scad. Cu Zapp, Cosmote e pe crestere

Veniturile Romtelecom scad. Cu Zapp, Cosmote e pe crestere

Autor: Adrian Seceleanu

12.05.2010, 23:05 34

Romtelecom si Cosmote, operatori telecom controlati de grupurileOTE si Deutsche Telekom, au continuat sa inregistreze cresteri alenumarului de clienti in primul trimestru al anului, singurulsegment care a fost pe scadere fiind telefonia fixa.

Numarul liniilor fixe a coborat cu 7,9%, de la 2,93 milioane la2,7 milioane, in timp ce pe segmentele de internet si servicii deteleviziune, baza de clienti a Romtelecom a crescutsemnificativ.

Astfel, numarul clientilor companiei pe servicii de internetfixe si mobile a urcat cu 18,5%, de la putin peste 700.000 lafinele primului trimestru al anului trecut la peste 830.000 la 31martie 2010, iar totalul abonatilor la serviciile TV (televiziune prin satelit - DTH si televizune prininternet - IPTV) a crescut cu 23,4%, de la 724.545 la 893.757.

Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, spune ca rezultatelecompaniei sunt bune, avand in vedere contextul economic. "Cele mairecent lansate servicii au inregistrat rate de crestereincurajatoare, cu peste 4.000 de clienti atrasi in aproximativ 3luni de la lansarea partiala a serviciului Dolce Interactiv (IPTV -n.r.), peste 8.000 de clienti care folosesc tehnologia VDSL pentruinternetul de banda larga in cele 10 orase in care aceasta estedisponibila si aproximativ 40.000 de abonati la servicii mobile,inclusiv internet mobil, inregistrati la sfarsitul primuluitrimestru din 2010", a spus Ioannidis.

Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 3,3%, la194,8 mil. euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 20,2%, la 59,3mil. euro. Compania a inregistrat in primul trimestru al anuluitrecut venituri de 201,4 mil. euro si un profit EBITDA (inainte dedobanzi, impozitare, depreciere si amortizare) de 74,3 mil. euro.Profitul inainte de taxe (EBIT) al Romtelecom s-a redus de la 13,7mil. euro la 3,3 mil. euro.

Numarul de angajati ai Romtelecom a scazut in premiera sub cotade 10.000, dupa ce compania a externalizat in prima parte a anuluimai multe operatiuni tehnice.

Veniturile Cosmote, numarul trei pe piata locala de telefoniemobila, au crescut cu 13,3% in primul trimestru, la 114,8 mil.euro, datorita numarului mai mare de clienti pe baza de abonament,dar profitul EBITDA a coborat cu 56,3%, la 6,6 mil. euro, afectatde integrarea Zapp. Este pentru prima oara cand Cosmoteconsolideaza cifrele Zapp.

Numarul clientilor Cosmote Romania (inclusiv Zapp) a crescut inprimul trimestru la 7,2 milioane, reprezentand o crestere de 4%comparativ cu cifra de 6,92 milioane de utilizatori raportata lafinele anului trecut. Aproximativ 1,5 milioane de clienti auabonament.

Compania mai precizeaza ca, excluzand Zapp, scaderea profituluiEBITDA din primul trimestru ar fi de doar 27%. In plus, reducereaputernica a tarifelor internationale de interconectare a afectatprofitabilitatea.

"Suntem multumiti de evolutia companiei in contextul unui cadrueconomic dificil, al competitiei intense, al unei piete mature sial investitiilor majore pentru optimizarea capacitatii retelei sicresterea calitatii serviciilor", a declarat KonstantinosApostolou, directorul financiar al Cosmote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO