Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Ionuţ Oprea, Facebrands: Există segmente de utilizatori care se uită exclusiv la video pe internet

Autor: Greta Bogdan

12.09.2016, 00:05 353
Consumul de conţinut video pe internet este în creştere, atât în ceea ce priveşte consumul, cât şi în ceea ce priveşte producţia. Cele 40.000 de pagini de Facebook ale brandurilor din România şi-au crescut conţinutul video pe care îl publică de la o lună la alta, a declarat Ionuţ Oprea, manager la STANDOUT & Facebrands şi preşedinte al IAB România, invitat la ZF Live.
 
„Am analizat nivelul de consum tot pe aceleaşi pagini şi am constatat că şi afişările au crescut de la o lună la alta. Noi studiem la nivel agregat câteva elemente despre ce fac utilizatorii pe Facebook, însă la nivel individual acti­vitatea lor este un element confidenţial şi nu avem acces la aceste date“, a mai spus el.
 
Conform instrumentelor de analiză pentru conţinutul video ale platformei Facebrands, serviciul de monitorizare şi analiză a activităţilor comerciale pe Facebook, procentul conţinutului video propriu pe paginile româneşti de Facebook (publicat direct pe pagini şi nu share-uit de pe alte pagini şi alte platforme) a crescut la peste 33% în ultimele 4 luni, de la 24,43% la începutul anului (luna ianuarie). Vârful a fost atins în luna iunie 2016 (34,95%). În 2016 au scăzut treptat ca proporţie în total, clipurile video preluate (shared) de pe alte pagini şi profiluri de Facebook de la 44,95% în ianuarie la 41,23% în august 2016, precum şi   clipurile video preluate de pe alte site-uri/platforme de video sharing, de la 30,62% în ianuarie la 25%în august 2016.
 
Facebrands nu are acces la audienţa postărilor, însă analizează interacţiunile generate de fiecare video în parte, afirmă Oprea. „Intenţionăm să urmărim şi alte elemente de activitate, de exemplu în perioada următoare vom anunţa o facilitate care va urmări clic-urile pentru anumite mesaje postate pe Facebook. Astfel, vom putea vedea la nivel agregat ce performanţă au avut link-urile unei pagini versus link-urile altei pagini.“
 
Firma sa are şi un departament de moni­torizare care urmăreşte atât re­ţelele de social media, cât şi celelalte ca­nale online, în cadrul căruia utilizează modelele de cost fix per acţiune.
 
„La nivel de industrie se ia în considerare un standard de minimum cinci sau zece secunde pentru a putea înregistra o afişare, dar fiecare publisher îşi poate stabili propriul standard.“ În ceea ce priveşte clipurile live, Ionuţ Oprea spune că Facebook încurajează astfel de postări care îi ajută pe utilizatori să îşi promoveze propriul business.
 
„Intenţionăm să realizăm o analiză uitându-ne la tot conţinutul generat de paginile româneşti în 2016 şi să vedem, din momentul în care a fost disponibilă facilitatea de live, cât la sută din conţinutul video de pe Facebook a fost de acest tip. Totuşi, estimez o proporţie foarte redusă”, mai spune el.
 
Potrivit acestuia, consumul de video de pe internet a ajuns deja la un nivel maxim în rândul tinerilor, nemaifiind loc de o nouă creştere.
 
„Există nişte segmente de tineri care se uită exclusiv la video pe internet şi nu la televizor, iar numărul lor va creşte până când vor veni noi generaţii care să ajungă la această vârstă la care urmăresc tot felul de elemente video, pe care le văd în principiu în online”.
 
La polul opus, în rândul adulţilor, creşterea consumului de video pe internet este mai mică, însă rămâne constantă în fiecare an.
 
„Pe internet funcţionează două direcţii de conţinut: cel utilitar, care te ajută să faci şi să înţelegi anumite lucruri şi care îţi este util la finalul zilei şi conţinutul de tip divertisment”, mai adaugă el.
 
Printre cele mai urmărite clipuri de tip divertisment pe internet sunt cele în care utilizatorii pot vedea cum să gătească rapid sau cele care le animează starea de spirit.
 
Publisherii şi companiile trebuie să păstreze un echilibru între video şi celelalte tipuri de consum, pentru că în cazul celui dintâi, mai spune Ionuţ Oprea, nu se mai prevede o altă „explozie” prea curând.
 
De asemenea, acesta mai spune că internetul este singurul mediu în care publisherii pot testa reclamele pe care vor să le lanseze, respectiv reacţiile imediate ale utilizatorilor, în comparaţie cu celelalte medii precum print-ul sau televiziunea, care nu oferă un feedback instantaneu companiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO