Business Hi-Tech

Zapp a ajuns la o acoperire de 85% cu 60 de mil. dolari

11.12.2002, 00:00 16

Operatorul de telefonie mobila in sistem CDMA (Code Division Multiple Access) Zapp a investit in ultimele luni 60 de milioane de dolari pentru extinderea zonei in care serviciile sale au acoperire, afirma Cuneyt Turktan, presedintele Zapp. Potrivit oficialului, Zapp va avea la sfarsitul acestui an o acoperire de 85% din populatia Romaniei.
Zapp a avut in ultimele luni o campanie puternica de marketing pentru a sustine dezvoltarea serviciului de telefonie mobila si date.
Conducerea companiei preconiza sa castige pana la sfarsitul acestui an aproximativ 70.000 de clienti pentru serviciul Zapp. Obiectivul nu va fi greu de indeplinit, "pentru ca suntem in linie cu estimarile anterioare", a declarat recent pentru Ziarul Financiar Cuneyt Turktan.
In 2003 Zapp vrea sa castige in plus 100.000 de clienti. "Nu vrem sa avem milioane de clienti, nu suntem o companie care ofera servicii pentru toti consumatorii ci o firma care vinde servicii de date la o calitate ridicata pentru mediul de afaceri. Vrem sa le oferim acestor clienti si in 2003 o serie de servicii noi care sa vina in sprijinul afacerilor lor", a spus Turktan.
Investitiile viitoare ale companiei vor depinde direct de numarul de clienti pe care compania ii va castiga. "Suntem gata sa investim in continuare pe piata romaneasca dar nu vrem nici sa pierdem calitatea serviciilor de aceea abordam aceasta strategie", a adaugat oficialul.
Cuneyt Turktan a prezentat recent la Galati, Timisoara si Cluj, serviciile operatorului de telefonie Zapp in cadrul unui turneu care va continua in prima parte a anului viitor.
"Dorim sa demonstram comunitatilor locale de afaceri ca Zapp este un partener de incredere, o companie cu o dezvoltare dinamica, permanent preocupata de satisfacerea clientilor sai, prin cresterea calitatii si a gradului de accesibilitate al produselor si serviciilor pe care le ofera", a afirmat Cuneyt Turktan.
Serviciul integrat de comunicatii mobile digitale, voce si date Zapp a fost lansat in Romania in decembrie 2001 si a necesitat din partea companiei-mame Telemobil o investitie initiala in valoare de 150 milioane de  dolari.
Pe atunci, pe piata existau deja cei doi mari operatori GSM pe 900 MHz, Connex (MobiFon) si Orange, iar RomTelecom intrase cu Cosmorom care opera insa pe frecventa de 1800 MHz.
Zapp a fost primul operator de telefonie mobila in sistem CDMA din Europa.
Spre deosebire de Cosmorom, Zapp si-a dat mult mai repede seama ca batalia cu Orange si Connex nu poate fi castigata si dupa numai cateva luni de la lansarea pe piata, compania si-a schimbat atat strategia cat si conducerea.
Atunci Zapp s-a reorientat catre atragerea de clienti mai mult pe partea de servicii si solutii mobile de date, nu pe voce neaparat, iar la carma companiei a venit Cuneyt Turktan, fost presedinte la Turkcell, cel mai important operator de telefonie mobila din Turcia.
Principalul actionar al Zapp este Inquam Londra (99,5%), prin filiala sa Inquam Romania. Inquam este o companie internationala privata, specializata in furnizarea de servicii in domeniul retelelor wireless.
Firma americana de telecomunicatii Qualcomm este actionar al Inquam, detinand 47% din capitalul acesteia. Un alt actionar major al Inquam este Omnia Holdings Ltd., un fond de investitii afiliat grupului Saudi Oger, care deruleaza proiecte de peste 70 miliarde de dolari in intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO