Business Hi-Tech

Zece companii vor culege anul viitor "crema" serviciilor soft si IT, o piata de 750 mil. euro

06.04.2006, 00:00 18

Piata locala a marilor contracte IT - cu o valoare de peste 500.000 de euro - va fi acaparata, anul viitor, de maximum zece jucatori, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC). Eugen Schwab-Chesaru, director in cadrul PAC, spune insa ca primele zece companii din piata nu au motive sa astepte linistite contractele de anul urmator.

El se asteapta ca pe piata autohtona sa intre si jucatori regionali din tari precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si mai ales Rusia, care vor tinti si ei "crema" pietei IT - contractele mari, mai ales avand in vedere faptul ca piata de soft si servicii IT ar urma sa creasca anul viitor pana la valoarea de 750 mil. euro. "In orice caz, intotdeauna vor exista cel putin doua sau trei companii locale cu importanta pe piata de software si servicii informatice", potrivit lui Chesaru.

El spune ca acest lucru se va intampla si pentru ca "nu avem specialisti cu pregatire adaptata cerintelor pietei. Tocmai din aceasta cauza proiectele cu valoarea adaugata cea mai mare vor fi accesibile doar grupurilor internationale", a explicat Chesaru. "Niste exemple de domenii in care companiile autohtone nu au o pregatire suficienta ar fi business-ul bancar, consultanta IT pentru sisteme complexe, dar si aceea pentru proiecte specifice sectorului public, unde va fi nevoie de oameni care sa fi facut deja acelasi lucru in alte tari", a mai spus acesta. El estimeaza ca pana in 2008 vor fi importati peste 2.000 de specialisti straini pentru astfel de proiecte.

Piata locala este in plina dezvoltare, tot mai multe companii straine fiind interesate de Romania. "Apreciem ca un numar de sase jucatori mari si foarte mari vor intra in urmatorii doi ani pe piata locala de software si servicii informatice", explica reprezentantul companiei.

Piata de software si servicii informatice din Romania va ajunge la 750 mil. euro, mai mult decat dublu fata de 2004, conform estimarilor Pierre Audoin Consultants. Din aceasta piata, volumul de servicii informatice va fi de 400 mil. euro in 2007. Exemple de servicii de profil sunt consultanta IT, dezvoltarea de aplicatii software la comanda sau consultata si implementare de retele de calculatoare. "O treime din cheltuielile pentru soft si servicii informatice vor fi efectuate de sectorul public (institutii sau companii de stat, agentii guvernamentale - n.red.)", a mai precizat Chesaru.

Ponderea statului din piata de software si servicii este explicata prin faptul ca economia romaneasca nu are resursele pentru multe proiecte mari. "In plus, sectorul public va fi obligat sa implementeze solutii informatice pentru a deveni eficient, pentru a comunica in timp real cu institutii similare europene si pentru a colecta si gestiona bugete", crede reprezentantul PAC.

In acelasi timp, piata locala de export de software si servicii exclusiv informatice va valora peste 500 mil. euro, estimeaza Chesaru. El a mai precizat ca Romania va pierde din competitivitate pe aceasta piata. "Pentru volume importante companiile internationale vor prefera sa vina direct decat sa subcontracteze in Romania. Practic, cei care pana acum nu aveau curajul sa vina in Romania vor incerca sa elimine marja de 15-20% a companiilor romanesti", a conchis acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO