Business Hi-Tech

ZF Cybersecurity Trends 2024. Protecţia datelor în era AI. Sergiu Zaharia, director cyber strategy advisory, Deloitte România: Companii de toate dimensiunile încep să ne ceară ajutorul în dezvoltarea unei strategii de cybersecurity. Dar sunt încă multe firme, circa 60%, care se gândesc că nu vor fi tocmai ele atacate şi nu investesc în această zonă

Sergiu Zaharia, director cyber strategy advisory, Deloitte România: În ultima perioadă, prima întrebare care ne este adresată de companii este: „ce putem face pentru a nu mai fi compromişi ca data trecută?

Sergiu Zaharia, director cyber strategy advisory, Deloitte România: În ultima perioadă, prima întrebare care ne este adresată de companii este: „ce putem face pentru a nu mai fi compromişi ca data trecută?

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.05.2024, 00:06 144

„Primul val este cel de companii care vin şi spun că au fost compromise, au venit alte companii şi le-au ajutat şi acum au nevoie să le identificăm cele mai critice şi importante lucruri care trebuie fixate pe zona de cybersecurity. Şi al doilea val de clienţi sunt companii (mai mici) care vor să îşi facă şi ele o strategie la nivel de proces. Şi aceste lucruri ne bucură, dar deocamdată sunt puţine astfel de companii.“

În contextul creşterii volumului de atacuri cibernetice înregistrat atât la nivel naţional cât şi internaţional, companii de toate dimensiunile – mici, medii şi mari – din România încep să conştientizeze riscurile la care se expun şi circa 40% dintre acestea investesc în securitate cibernetică. Însă numărul celor care iau atitudine privind securitatea cibernetică este încă redus, a spus Sergiu Zaharia, director cyber strategy advisory, Deloitte România, în cadrul conferinţei ZF Cybersecurity Trends 2024. Protecţia datelor în era AI.

„Sunt multe companii care gândesc ceva de genul: «care e probabilitatea ca un hacker să mă atace pe mine astfel încât să pierd 200.000 euro? Eu abia îi fac într-un an. Deci mai bine merg aşa şi văd ce se întâmplă». Ponderea acestor companii e mare, dacă excludem băncile şi asigurările, cred că vorbim de circa 60% dintre companii care «they do not care» de partea de cyber. Celelalte 40% investesc cât pot, de obicei foarte puţin. Şi aici vorbim de un zid de securitate, pe care hackerii îl vor ocoli dacă au de ales între două companii – adică se duc acolo unde e zidul de securitate este mai mic, pentru că e mai simplu, pentru că ei nu vor să investească mult într-un atac“, a explicat Sergiu Zaharia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24