Business Internaţional

Achizitia Credit Lyonnais a injumatatit profitul Credit Agricole

11.03.2004, 00:00 14



Credit Agricole, cea de-a doua banca franceza dupa valoarea activelor, a raportat pentru ultimul trimestru al anului trecut un declin al profitului net cu 94%, explicabil insa prin achizitia Credit Lyonnais operata anul trecut pentru suma de 19,9 milioane de dolari, relateaza Bloomberg.



Profitul net a scazut in trimestrul patru la 24 milioane de euro, fata de nivelul de 383 de milioane de euro inregistrat in 2002. Profitul operational, insa, a crescut cu 49%, la 1,14 miliarde de euro, depasind asteptarile analistilor.



Credit Agricole, infiintata in 1894 pentru a oferi servicii financiare fermierilor, a cumparat anul trecut Credit Lyonnais, cea de-a sasea mare banca a Frantei, imbogatindu-si astfel portofoliul cu 6 milioane de clienti si 1.800 de sucursale.



Banca, care controleaza in prezent aproximativ o treime din piata franceza, a declarat achizitia va aduce, pana in 2006, sinergii de 760 de milioane de euro.



"Am inregistrat performante exceptionale in trimestrul patru din 2003," a declarat Gilles de Margerie, seful departamentului financiar al bancii.



In urma publicarii rezultatelor, actiunile Credit Agricole au crescut cu 97 de centi, respectiv 4,8%, pana la 21 de euro. In ultimile sase luni, titlurile au inregistrat un avans de 23%, ridicand capitalizarea bancii franceze la 31 de miliarde euro.



Incasarile din cel de-al patrulea trimestru au crescut cu 14%, atingand o valoare de 3,43 de miliarde de euro, in timp ce costurile au fost de 2,3 miliarde euro. Provizioanele pentru credite neperformante s-au ridicat a 316 milioane de euro. Profitul pe actiune a crescut de asemenea la 10,6%.



In ultimii doi ani, compania si-a recompensat actionarii cu un divident de 55 de centi pe actiune.



In acelasi timp, conducerea bancii a dat de inteles ca sinergiile asteptate in urma achizitiei Credit Lyonnais s-ar putea sa nu se materializeze conform estimarilor initiale. In 2003, achizitia a adus economii de numai 275 de milioane de euro, fata de 574 milioane anticipate cu un an in urma.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO