Business Internaţional

Acţiunile Nokia s-au prăbuşit după un anunţ al Microsoft privind Windows Phone 8

Acţiunile Nokia s-au prăbuşit după un anunţ al Microsoft privind Windows Phone 8

Foto: AFP

Autor: Claudiu Ilioiu, Anca Dumitrescu - Mediafax

25.06.2012, 16:20 5689

Acţiunile Nokia au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani, după că Microsoft a anunţat că noul sistem de operare Windows Phone 8 nu va putea fi instalat pe actualele modele de telefoane ale grupului, iar analiştii au apreciat că vânzările producătorului finlandez ar putea fi afectate.

Titlurile Nokia au coborât cu până la 7,4%, la 1,79 euro pe unitate, cel mai redus nivel după august 1996, ulterior fiind tranzacţionate la Helsinki în scădere cu 6,5%, transmite Bloomberg.

Microsoft a anunţat săptămâna trecută că sistemul Windows Phone 8 va fi lansat pe piaţă în a doua jumătate a acestui an, iar telefoanele care funcţionează cu versiuni anterioare ale acestuia nu vor putea fi actualizate.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a mizat pe Windows Phone pentru redresarea grupului finlandez, renunţând la sistemul de operare propriu al acestuia, Symbian.

Nomura Holdings a redus vineri estimarea de venituri ale Nokia, referindu-se la noul produs al Microsoft. Bursa de la Helsinki a fost închisă vineri pentru o sărbătoare naţională.

Nokia ar putea vinde în trimestrul al treilea mai puţine telefoane Lumia, dotate cu Windows Phone, decât estimările iniţiale, pentru că unii clienţi vor aştepta lansarea Windows Phone 8, anticipează doi analişti ai Barclays Capital.

Cum încearcă Nokia să relanseze afacerea cu telefoane mobile

La începutul lunii, compania a luat decizia de a vinde brandul de lux deoarece şeful executiv Stephen Elop doreşte să relanseze afacerea cu telefoane mobile, după ce a fost depăşită de competitorii care rulează software-uri de la Google şi Apple

"Vertu este o afacere foarte nişată, dar cu un număr de clienţi în creştere. Noul proprietar se va confrunta cu provocarea de a moderniza softul din telefoanele Vertu, care au rulat până în acest moment sistemul de operare învechit de la Nokia, Symbian", a declarat Francisco Jeronimo, analist la compania de cercetare IDC din Londra.

Telefoanele Vertu pot avea cristale încrustate în ecran şi safire în taste, unele modele costând peste 200.000 de lire datorită metalelor preţioase folosite. Compania are sediul central în Anglia, Church Crookham.

Nokia a semnalat prima dată intenţia de a vinde Vertu în decembrie şi a anunţat recent că vrea să vândă activele "non-core", secundare operaţiunilor de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO