Business Internaţional

Acţiunile UniCredit au scăzut cu 30% în două zile. Cine sunt principalii acţionari care pierd?

Acţiunile UniCredit au scăzut cu 30% în două zile. Cine sunt principalii acţionari care pierd?

Autor: Andrei Chirileasa, Marius Oncu

05.01.2012, 19:50 2405

Acţiunile grupului italian UniCredit au scăzut cu 17% în şedinţa de joi, după ce miercuri mai pierduseră 14% din valoare, iar capitalizarea băncii a coborât la 8,65 mld. euro.

Aceste scăderi au venit după ce reprezentanţii grupului au anunţat că vor strânge 7,5 miliarde de euro printr-o majorare de capital, dar căvor vinde acţiunile noi cu un discount de 43% faţă de preţul de marţi de pe bursa din Milano.

După scăderea din ultimele două zile, acţiunile UniCredit au coborât ieri sub nivelul de 4,5 euro, atingând minimul ultimilor 19 ani. Wall Street Journal scrie chiar că UniCredit ar valora mai mult dacă ar fi dezmembrat şi vândut pe bucăţi.

UniCredit are ghinion că este o bancă internaţională cu sediul în Italia, într-un moment când investitorii evită această ţară, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Nu mai contează că o treime din activele ponderate la risc ale băncii provin din Germania şi Austria, două ţări considerate sigure de investitori, în timp ce o altă treime este localizată pe pieţele atractive din Europa Centrală şi de Est, precum Polonia sau Turcia. UniCredit este cel mai mare creditor pentru companii mici şi mijlocii din Germania, însă investitorii şi-au concentrat atenţia asupra expunerii de 40 de miliarde de euro a băncii pe datoria guvernului italian şi asupra operaţiunilor bancare de pe piaţa de origine.

Poate dacă UniCredit şi-ar schimba numele în EineKredit, cu sediul în Germania, investitorii ar putea fi mai permisivi, potrivit publicaţiei americane. În această situaţie, banca ar fi bine capitalizată şi ar avea finanţarea asigurată, având în vedere operaţiunile lansate de Banca Centrală Europeană.

Cine sunt investitorii care pierd cel mai mult din scăderea UniCredit?

Doar 11% din acţionarii grupului UniCredit s-au angajat să cumpere acţiunile care le revin, în cadrul majorării de capital, în timp ce încă 13% afirmă că vor face probabil acest lucru. Emisiunea de acţiuni este subscrisă în întregime de bănci, astfel că UniCredit va primi banii, însă analiştii se tem că băncile care au participat ar putea rămâne cu un portofoliu substanţial de acţiuni nedorite.

Acţionarii care nu vor subscrie, vor fi diluaţi, iar participaţiile lor vor deveni mai puţin valoroase.

Cel mai mare acţionar al băncii italiene este o altă bancă italiană, Mediobanca, care deţine 6,76% din acţiunile UniCredit, potrivit datelor disponibile pe Bloomberg. Mediobanca este o bancă mai mică decât UniCredit şi avea ieri o capitalizare de 3,57 mld. euro, după ce acţiunile i-au scăzut cu 10% în ultimele două zile. Interesant este că cel mai mare acţionar al Mediobanca este UniCredit, cu 8,67% din acţiuni. Astfel, nu e de mirare că Mediobanca este unul dintre acţionarii care au anunţat căvor subscrie în majorarea de capital a UniCredit.

Un alt acţionar mare al UniCredit este Libia. Banca Centrală din Libia deţine 4,05% din acţiuni, iar alte două autorităţi libiene au participaţii de 2,59%, respectiv 0,56%. Libia a cumpărat cele mai mari pachete de acţiuni UniCredit în octombrie 2008, după prebuşirea Lehman Brothers. Fostul dictator libian Muammar Gaddafi a aprobat atunci o investiţie de 1,5 miliarde de euro în UniCredit. Acum, toate participaţiile libienilor mai valorează doar 620 mil. euro.

Al treilea acţionar al UniCredit este fondul Aabar Investments din Abu Dhabi, care a cumpărat în iunie 2010 un pachet de 4,99% din acţiunile UniCredit pentru 1,84 mld. euro. Pachetul valorează acum 430 mil. euro.

Pachete semnificative de acţiuni deţin şi o serie de bănci de economii din Italia, precum Fondazione Cassa di Risparmio Verona, cu 4,98%.

Dintre investitorii de portofoliu, cele mai mari deţineri le au fondul american Dodge&Cox, care a cumpărat în 2007 un pachet de 1,54%. Nemţii de la Allianz deţin prin două entităţi 1,92% din acţiuni, iar Blackrock şi Franklin Templeton au pachete de până la 1%.

Interesant este că Franklin Templeton şi-a majorat participaţia la UniCredit chiar în vara anului trecut, înainte ca turbulenţele să cuprindă pieţele europene. Între timp, acţiunile grupului italian au scăzut cu aproape 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO