Business Internaţional

Afacerea Unicredit, amenintata de neintelegerile politice din Polonia

17.10.2006, 13:44 18

Concesiile facute, la cererea guvernului polonez, de UniCredit in procesul de fuziune a doua banci locale, sunt in pericol in conditiile crizei politice prin care trece Polonia, titreaza Financial Times.
Un eventual vot care ar duce la alegeri ar intarzia lucrul la imbunatatirea legii bancare din Polonia. Schimbarea legii este cruciala in a indeplini angajamentul guvernului fata de UniCredit, iar neadoptarea ei pana pe 19 octombrie ar fi un esec pentru actualul executiv. Guvernul polonez a infruntat Comisia Europeana si propria banca centrala la inceputul anului in incercarea de a opri fuziunea celor doua banci poloneze detinute de UniCredit. In final, s-a ajuns la o intelegere prin care Pekao, o banca detinuta de UniCredit, va integra 280 de filiale BPH, alta banca detinuta de UniCredit, si in acelasi timp va vinde 200 de alte filiale impreuna cu brandul si sediul BPH.
Daca legea bancara nu va fi modificata, UniCredit va absorbi intreg BHP, si va vinde cele 200 de filiale intr-o licitatie publica. Guvernul se opusese initial fuziunii, argumentand ca aceasta va duce la somaj si la o slabire a competitiei din domeniul bancar, micsorand numarul de banci care opereaza in Polonia.
Marek Jurek, purtatorul de cuvant al parlamentului, sustine ca doua zile sunt suficiente pentru a trece aceasta lege prin aparatul legislativ. Zbigniew Chlebowski, membu al comisiei pentru finante si al partidului Civic de opozitie, apreciaza ca este practic imposibil ca legea sa treaca prin parlament intr-un timp atat de scurt.
Neaprobarea legii ar fi o infrangere pentru actualul guvern, spune Janusz Jankowiak, un important economist polonez. El este de parere ca acest lucru nu ar aduce insa mari deservicii. Legea a fost puternic contestata de banca centrala a Poloniei si de Asociatia Bancilor din Polonia, care au sustinut ca noua lege va permite tuturor bancilor sa se divida. Institutiile de credit si-ar muta astfel majoritatea activelor catre alte banci afiliate din strainatate, iar banca centrala nu ar mai fi capabila sa le supravegheze activitatile.
"Pentru a rezolva un singur conflict, intreaga lege a trebuit sa fie schimbata", spune Chlebowski, care vede noua legislatie ca pe una "periculoasa".
Daca legea bancara nu este imbunatatita la timp, guvernul polonez ar putea cere UniCredit sa reinnoiasca intelegerea, desi ministrul de finante nu a luat nicio decizie in aceasta privinta.
"Asteptam schimbarea din legea bancara propusa de ministrul finantelor", spune Robert Moren, un reprezentant al Pekao.
Partidul Lege si Justitie a suspendat parlamentul pentru a crea o coalitie inaintea unui vot planificat de a dizolva sau nu parlamentul. Cel mai probail, se va incerca reconstruirea unei aliante compuse din doua partide populiste, alianta ce s-a destramat luna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO