Business Internaţional

Afacerile se afla in centrul luptei pentru David Beckham

16.06.2003, 00:00 11



Lupta pentru un contract cu legenda fotbalului englez David Beckham are toate ingredientele unei saga din istoria corporatista, cluburile si sponsorii incercand in toate modurile sa exploateze cel mai valoros activ uman al echipei Manchester United, relateaza presa internationala.



Ca jucator, Beckham a contribuit la obtinerea a sase titluri in campionatul englez de fotbal de catre Manchester United, in ultimii opt ani. Ca vedeta mondiala, el i-a trimis pe tinerii din Tokyo in saloanele de frizerie, de fiecare data cand a adoptat o noua tunsoare.



Iar ca activ, valoros dar perisabil, valoreaza 30 milioane de lire sterline (50 milioane de dolari), valoare stabilita in cadrul unei tentative de transfer intre United si clubul spaniol Barcelona. Orice incercare de a-l vinde va impune navigarea pe o mare de interese comerciale aflate in conflict, sponsori precum Nike, Adidas si Vodafone fiind cu totii implicati.#leadend#



"Toate acestea devin mai degraba o propunere de afaceri, decat un simplu transfer al unui jucator, transfer bazat talentul acestuia", a declarat Alun James, director la Hill & Knowlton, subsidiara a firmei de publicitate WPP.



Orice contabil ar considera ca vanzarea mijlocasului are sens, desi aceasta ar putea determina o scadere a popularitatii United.



Deoarece se afla la apogeul carierei, Beckham valoreaza mai mult in prezent decat in urma cu cativa ani, iar aceasta valoare va scadea odata cu apropierea incheierii contractului sau. La 28 de ani, el este deja de varsta mijlocie in lumea fotbalului.



Deoarece Beckham a avansat de la echipa de juniori a clubului englez, aproape toate fondurile pe care clubul le va incasa din vanzare ii vor reveni. Contractul sau cu Nike este fix, nedepinzand de numarul de tricouri vandute.



Conducerea Manchester United a anuntat ca au existat discutii privitoare la incheierea unui acord prin care Beckham va fi transferat la echipa Barcelona. Totusi, nu au fost semnat inca nici o intelegere, totul depinzand de alegerea lui Jaon Laporta la conducerea echipei Barcelona si de acordul lui Beckham.



O posibila contraoferta ar fi din partea clubului rival Real Madrid, la care joaca deja vedete precum Ronaldo si Zinedine Zidane. Clubul italian AC Milan a fost, de asemenea, mentionat ca potential cumparator.



Beckham are un numar imens de fani in Asia, unde toate cele trei cluburi ar dori sa egaleze popularitatea United.



Alaturi de sotia sa Victoria, fosta "Posh Spice" din grupul Spice Girls, el este reprezentantul unui stil de viata care depaseste granitele unei tari si place ambelor sexe.



"Faptul ca si-au numit copilul «Brooklyn», tunsoarea - totul arata ca Posh si Beckham sunt marci si ca administreaza acest statut extrem de eficient", a apreciat John Williamson, membru in consiliul de administratie al firmei de consultanta Wolff Olins.



Printre cei care urmaresc indeaproape suma la care se va incheia transferul se afla si producatorii de echipamente sport rivali Nike si Adidas. Adidas sponsorizeaza Real Madrid si pe Beckham, iar Nike are contracte cu Manchester United si Barcelona. Transferul jucatorului la Barcelona ar ajuta Nike sa vanda cateva milioane de tricouri, in timp ce firmei Adidas i-ar placea sa-l echipeze pe David Beckham din cap pana-n picioare.



Contractul de publicitate incheiat de fotbalist cu Vodafone ar complica orice acord de transfer la AC Milan, deoarece echipa italiana este sponsorizata de Telecom Italia. David Beckham mai are contracte cu firma britanica de distributie Marks & Spencer si cu gigantul din sectorul bauturilor racoritoare Pepsi.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO