Business Internaţional

Agenţia de rating americană Moody‘s trimite Grecia la categoria „junk“

15.06.2010, 23:07 26

Agenţia de rating Moody's a retrogradat ratingul Greciei cupatru trepte, până la calificativul junk, pe fondul riscuriloreconomice care ameninţă statul.

Decizia agenţiei ameninţă să reducă şi mai mult cererea pentruactivele statului puternic îndatorat, într-o perioadă în careacesta se luptă să îşi reducă deficitul bugetar. Această decizie nuva afecta însă costurile de finanţare ale guvernului de la Atena,pentru că Grecia este scoasă de pe pieţele financiare în urmaajutorului de 110 mld. euro primit de la UE şi FMI.

Moody's şi-a motivat decizia de a reduce calificativul Grecieide la A3 la Ba1 invocând riscurile "substanţiale" care ameninţăcreşterea economică, riscuri ce au la bază măsurile de austeritateimpuse pentru ca statul să poată primi cele 110 mld. euro, ajutorulextern de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional,scrie Bloomberg. Ratingul mai slab "presupune creşterea riscului deintrare în incapacitate de plată, deşi riscul este în continuareredus", a anunţat Moody's. Perspectiva rămâne stabilă, potrivitreprezentanţilor agenţiei.

Grecia a fost de acord să reducă cheltuielile, să majorezetaxele şi să reducă salariile pentru a ţine în frâu deficitulbugetar, care în 2009 s-a situat la 13,6% din PIB, de peste patruori limita impusă de Uniunea Europeană. Pentru a se asigura desprijinul financiar al UE şi FMI, guvernul elen a promis sămicşoreze deficitul la 8,1% din PIB în acest an şi până în 2014 săîl aducă în limita de 3% impusă de autorităţile europene.

Măsurile de austeritate pe care le-a acceptat luna trecutăguvernul primului-ministru George Papandreou reprezintăechivalentul a 14% din PIB şi vor fi aplicate în următorii patruani. Programul, care presupune şi reformarea pieţei muncii şi asistemului de pensii, a condus la proteste de stradă şi greve,inclusiv una ce s-a soldat cu moartea a trei persoane.

Grecia, care primise deja ratingul junk de la Standard &Poor's, a anunţat că retrogradarea anunţată de Moody's "nu reflectăîn niciun fel progresul statului în ultimele luni", potrivit uneideclaraţii a Ministerului de Finanţe de la Atena. Deficitul bugetars-a redus cu 38,8%, până la 8,97 mld. euro în primele cinci luniale acestui an, depăşind ţinta de 35% impusă în planul de buget alstatului, potrivit ministerului.

Chinezii vin cu miliarde de euro

China intenţionează să investească mai multe miliarde de euro înproiecte aeroportuare, navale şi de logistică din Grecia. Odelegaţie condusă de vicepremierul chinez Zhang Dejiang, aflată învizită în Grecia, va încheia o serie de acorduri cu mai multecompanii locale, a afirmat un oficial din guvernul elen. Vor fisemnate acorduri implicând fonduri de 500 de milioane de europentru parteneriate şi afaceri în domeniul transportului şiconstrucţiei de vapoare cu companii navale greceşti, a adăugat el.Compania navală chineză de stat Cosco controlează deja un terminalde containere din portul Piraeus, concesionat printr-o afacere de3,4 miliarde de euro. Cosco ar putea înainta în acest an o ofertăcomună cu compania de stat locală a porturilor pentru a construi unhub logistic de 150-200 de milioane de euro lângă Atena.Facilitatea va fi utilizată pentru distribuirea de bunurichinezeşti în Balcani. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24