Business Internaţional

AIE avertizează că preţul ridicat al petrolului riscă să frâneze revenirea economiei globale

AIE avertizează că preţul ridicat al petrolului riscă să frâneze revenirea economiei globale

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2011, 16:17 364

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a cerut statelorproducătoare de petrol să majoreze livrările pentru a evita capreţurile ridicate ale petrolului să frâneze revenirea economieiglobale, transmite MarketWatch.

Consiliul guvernator al AIE "este îngrijorat că apar to maimulte semne că avansul preţului petrolului după septembrieafectează revenirea economiei globale prin amplificareadezechilibrelor globale, reducând veniturile gospodăriilor şicompaniilor şi prin exercitarea de presiuni asupra inflaţiei şidobânzilor", se arată într-un comunicat al AIE.

Agenţia apreciază că este nevoie de suplimentarea producţiei deţiţei şi a livrărilor către rafinării pentru a preveni îngustareapieţei, în condiţiile în care cererea mondială ar putea creşte însezonul mai-august.

AIE avertizează că majorarea şi mai mult a preţului petrolului,în contextul actualului ciclu economic, riscă să frâneze revenireaeconomiei globale, ceea ce nu este în interesul statelorconsumatoare de petrol, dar nici al celor producătoare.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, acrescut joi cu 16 cenţi, la 112,45 de dolari pe baril, până la ora12:16 GMT. Preţul petrolului destinat pieţei americane a avansat cuzece cenţi, la 100,2 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO