Business Internaţional

AIG apeleaza la banii actionarilor pentru a-si reface capitalul, dupa pierderi de 7,8 mld. $

12.05.2008, 18:11 9

In cele mai rele trei luni din istoria de 89 de ani a companiei, AIG a pierdut 7,81 miliarde de dolari (5,04 miliarde de euro), in principal de pe urma investitiilor nerentabile in instrumente financiare complexe, scrie International Herald Tribune.
Pierderea de 3,09 dolari (1,99 euro) pe actiune a fost de patru ori mai mare decat estimarile analistilor de pe Wall Street. Asiguratorul american intra astfel in randurile altor giganti ai industriei care au suferit pierderi enorme pe fondul dezechilibrelor recente de pe piata financiara. Este prima data cand AIG are pierderi in doua trimestre consecutive.
Pentru a-si reface situatia financiara, compania va incerca sa adune 12,5 miliarde de dolari (8,06 miliarde de euro) prin vanzarea unor actiuni si titluri de valoare cu venit fix. In ciuda trimestrului dezastruos, AIG intentioneaza sa isi majoreze dividendele cu 10%, jumatate din cresterea normala, lucru care va costa compania inca
202 milioane de dolari (130 de milioane de euro) anual. Actiunile firmei, una dintre cele mai mari din cadrul indicelui bursier Dow Jones Industrial Average, valorau la jumatatea saptamanii trecute 44,15 dolari (28,4 euro)/ actiune.
Directorul executiv al firmei de asigurari, Martin Sullivan, a recunoscut ca AIG a subestimat proportiile crizei de pe piata creditelor. "Gravitatea pierderilor si scaderea valorii investitiilor noastre ne-au depasit estimarile", a scris el intr-o declaratie, adaugand insa ca rezultatele slabe "nu reflecta potentialul AIG".
Cu un an in urma, AIG parea o companie foarte solida. In primul trimestru al anului 2007 a incasat 4,13 miliarde de dolari (2,66 miliarde de euro), castigand 1,58 dolari (1,01 euro) la fiecare actiune.
Insa in incercarea de a-si creste casti-gurile, asiguratorul a facut operatiuni cu sume mari intr-un segment putin cunoscut al pietei produselor financiare cu venit fix, unde companiile operau cu instrumente derivate complexe cunoscute drept contracte swap pe risc de credit.
O vreme, aceste contracte ofereau investitorilor profituri uriase, insa pe masura ce titlurile de valoare de pe piata creditelor au inceput sa se prabuseasca si oamenii si-au pierdut increderea in structura economica a tarii, aceste instrumente si-au pierdut rapid valoarea. Pentru AIG, rezultatul a fost dezastruos: doar in primul trimestru a pierdut 9,11 miliarde de dolari (5,88 miliarde de euro) din valoarea activelor. Compania spera la o imbunatatire a situatiei pe piata contractelor swap in urmatoarele luni.
Anuntul recent privind pierderile masive ar putea ridica semne de intrebare in randul investitorilor privind capacitatea de conducere a lui Sullivan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24