Business Internaţional

Andrew Vorkink a coborat la sud de Dunare sa consulte mersul economiei

26.06.2000, 00:00 14



Continuarea reformelor in Bulgaria va asigura continuitatea cresterii economice, iar Banca Mondiala (BM) se angajeaza sa sustina eforturile de combatere a somajului si saraciei, a declarat directorul BM pentru RomOnia si Bulgaria, Andrew Vorkink, in cadrul unei vizite la Sofia cu scopul examinarii anuale a proiectelor finantate de BM.

"Vom lucra impreuna cu Guvernul bulgar in vederea reducerii somajului si vom acorda asistenta sociala populatiei cu venituri reduse si celor afectati de tranzitie. Nu vedem obstacole in continuarea cresterii economice a Bulgariei", a precizat oficialul BM, citat de Reuters.

Bulgaria a inregistrat, anul trecut, pierderi economice apreciabile din cauza razboiului din Kosovo, in urma intreruperii relatiilor comerciale cu principalii parteneri din Europa. Deficitul comercial a depasit un miliard de dolari, iar serviciul datoriei externe s-a cifrat la un miliard de dolari. Totusi, cresterea economica a fost de 2,5%. Guvernul bulgar preconizeaza pentru acest an o crestere a PIB de peste 4% si de 5% in anul 2001.

"Bulgaria are unul din portofoliile de investitii cele mai bine cotate din regiune", a declarat Vorkink.

Banca Mondiala a aprobat patru noi proiecte de finantare, iar trei au fost definitivate.Vorkink a semnat cu autoritatile bulgare un acord de imprumut de 7,4 milioane de dolari in vederea sustinerii reformelor din domeniul vamal, vama fiind una din institutiile cele mai afectate de coruptie.

Oficialul BM va mai semna un acord de imprumut de 63 milioane de dolari, destinat sprijinirii reformelor din sectorul sanatatii, care va intra in vigoare in acest an. De asemenea, Banca Mondiala va incepe procedurile pentru acordarea unui al doilea imprumut de ajustare in sectorul agricol.

Fondurile alocate de Banca Mondiala s-au ridicat, anul trecut, la 227 milioane de dolari, comparativ cu 197,6 milioane de dolari in anul 1998.

Din 1990, BM a angajat 1,377 miliarde de dolari in cadrul a 22 de proiecte.

Proiectele Bancii Mondiale se axeaza pe reforma in infrastructura, protectie sociala, agricultura, finante si mediu. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24