Business Internaţional

Anunţul Rusiei referitor la centralele de la Cernobîl şi Zaporijjea. Care este situaţia celor doua centrale nucleare

Anunţul Rusiei referitor la centralele de la Cernobîl...

Autor: Dorin Oancea

12.03.2022, 18:08 1977

Centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporijjea (Zaporizhzhia) sunt conduse şi gestionate de personalul ucrainean, potrivit agenţiei ruse pentru energie atomică Rosatom, preluată de Sky News.

Ambele centrale au fost preluate de forţele ruse, iar la sfârşitul săptămânii trecute a existat îngrijorarea că la Cernobîl - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986 - s-au pierdut toate comunicaţiile.

Rosatom a declarat sâmbătă că la Cernobîl se restabileşte o sursă de energie externă cu ajutorul specialiştilor ruşi. De asemenea, a precizat că activităţile de asigurare a securităţii se desfăşoară în coordonare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

În Ucraina există 15 reactoare nucleare în patru centrale nucleare, plus centrala de la Cernobîl, oprită.

AIEA a declarat vineri că opt reactoare sunt încă în funcţiune, deşi la Zaporijjea au fost înregistrate unele daune, existând probleme cu livrarea de piese de schimb şi cu presonalul pentru reparaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO