Business Internaţional

Arcelor obtine un profit peste asteptari

16.11.2004, 00:00 15



Arcelor SA, cel mai mare producator de otel din lume, a inregistrat un profit record pe trimestrul al treilea in urma unei serii de trei majorari de preturi, anunta directorul executiv al companiei, Guy Dolle, citat de Bloomberg News.



Castigurile se vor situa la cel putin acelasi nivel pe trimestrul patru, conform lui Dolle.



Profitul net al companiei a crescut pana la 629 milioane de euro, sau 1,09 euro pe actiune, de la 101 milioane de euro cu un an in urma. Arcelor, cu sediul in Luxemburg, a obtinut majorari de cel putin 20% in cadrul contractelor anuale incheiate pentru anul viitor, a mai anuntat Dolle. Contractele anuale reprezinta aproximativ o cincime din valoarea livrarilor efectuate de companie.



"Trimestrul al patrulea va fi cel putin la fel de excelent ca si al treilea, cererea venita din partea industriei constructiei de automobile urmand sa creasca anul viitor," a declarat Dolle.



Arcelor, creata in urma unei fuziuni incheiate in anul 2002, are in plan o a cincea majorare trimestriala consecutiva de preturi anul viitor, in luna ianuarie. Masuri similare de majorare a preturilor vor fi luate si de catre Corus Group Plc si alti producatori europeni din domeniul otelului. Aceste majorari de preturi nu vor determina o scadere a cererii pe piata europeana, aceasta urmand, dimpotriva, sa creasca cu pana la 3% anul viitor, ca si anul acesta, anticipeaza Dolle.



Anul acesta, valoarea actiunilor Arcelor a inregistrat o crestere de 22 de procente, ceea ce plaseaza valoarea companiei la un nivel de 10,4 miliarde de euro.



Arcelor realizeaza trei sferturi din vanzari pe piata europeana. Costurile legate de transport aproape s-au triplat anul trecut, atingand un nivel record in acest an, conform Baltic Exchange din Londra, ceea ce a constituit un obstacol in calea importurilor de otel pe piata europeana.



Printre clientii companiei Arcelor din domeniul constructiei de automobile se numara si Renault SA si PSA Peugeot Citroen din Franta. Rexam Plc si Mivisa Envases SA se numara printre clientii Arcelor din domeniul ambalajelor, iar compania mai are contracte si cu firme din domeniul produselor electrocasnice, cum ar fi Whirlpool Corp. si Electrolux AB.



Conform mediei estimarilor a sapte analisti intervievati de Bloomberg, compania era asteptata sa inregistreze un profit net de 482 milioane de euro.



Arcelor va fi devansata de Mittal Steel Co. din punct de vedere al productiei odata ce miliardarul Lakshmi Mittal va finaliza achizitia International Steel Group Inc. anul viitor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO