Business Internaţional

Armatele private, o afacere de aproape 150 de miliarde de euro

În 2013 armetele private desfă­şurau operaţiuni în 50 de state

În 2013 armetele private desfă­şurau operaţiuni în 50 de state

Autor: Bogdan Cojocaru

13.05.2014, 00:04 9274
Aproximativ 400 de mercenari ai firmei americane de securitate Academi, fostă Black­water, desfăşoară operaţiuni în Ucraina contra separatiştilor proruşi, scrie publicaţia germană Bild am Sonntag, care citează surse din serviciile americane de spionaj. Informaţia a fost preluată de The EUobser­ver. Publicaţia adaugă că la întrebarea dacă problema acestor mercenari va fi dezbătută la consiliul de afaceri externe de ieri, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a răspuns „Nu, nu încă.“

Aici trebuie precizat că publicaţia, deşi este printre cele mai citite în Germania, este consi­derată un fel de „McDonald’s“ al jurnalismului. Credibilă sau nu, informaţia aduce în atenţie industria cândva de nişă a armatelor private şi rolul lor într-o lume în care statele cheltuie tot mai puţin pe armatele oficiale.

Industria armatelor private, a companiilor private de protecţie şi securitate, s-a transformat în ultimii zece ani dintr-o afacere de nişă într-un business global de 120 de miliarde lire sterline pe an (aproximativ 150 de miliarde de euro), scrie publicaţia britanică Express. Existenţa acestei industrii şi evoluţia ei nu ar trebui să uimească, având în vedere că aproape orice alt serviciu public, de la transportul feroviar la producţia şi furnizarea de gaze şi electricitate, a fost privatizat.

În 2013 armatele private desfă­şurau operaţiuni în 50 de state, de la ţări din America de Sud la câmpuri de război din Orientul Mijlociu. Bodyguarzii preşedintelui afgan Karzai sunt angajaţii unei companii private străine. În Nigeria, forţe armate private păzesc platforme petroliere. Irakul este împânzit cu firme private de securitate care au concentrat acolo 48.000 de „mercenari“.

Doar americanii au apelat la serviciile a 20.000 dintre ei. Armata SUA a folosit elicopte­rele de asalt Apache ale unei firme private pentru a-şi transporta soldaţii din trupele speciale într-o operaţiune secretă.

Libienii care păzeau consulatul american din Benghazi, al doilea oraş ca mărime din Libia, când clădirea a fost incendiată în septembrie 2012, nu erau angajaţii statului libian şi nici măcar ai americanilor, cu ai firmei britanice Blue Mountain.

În 2008, firma de securitate G4S, a preluat Armorgroup, care furniza 9.000 de paznici pentru protejarea convoaielor civile cu provizii din Irak. Cu peste 625.000 de angajaţi în 125 de ţări, G4S este acum al doilea angajator privat la nivel mondial.

Cât despre Academi, aceasta deţine una dintre cele mai mari şi complexe baze private de pregătire militară din lume. În 2007, baza a livrat o armată de 20.000 de soldaţi, 20 de aeronave, o flotă de vehicule militare şi câini de război. Cea mai mare parte a acestor resurse au fost angajate de guvernul SUA prin contract în Iran şi Afganistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO