Business Internaţional

Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei atrage critici la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei atrage critici la...

Autor: Cosmin Pirv

30.12.2023, 07:23 55

Rusia a atras vineri critici dure în Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul şi susţinătorii săi au cerut o reuniune urgentă a organismului, transmite Reuters.

Vineri, loviturile ruseşti pe teritoriul Ucrainei au ucis 31 de civili şi au rănit alţi peste 160, în cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului în februarie 2022, potrivit oficialilor, iar Polonia a anunţat că o rachetă rusă pare să fi zburat în spaţiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina.

„În mod tragic, anul 2023 se încheie aşa cum a început - cu violenţe devastatoare împotriva poporului ucrainean”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat Consiliul cu privire la atacuri.

„Încă o dată, ucrainenii sunt forţaţi să îşi petreacă sărbătorile căutând adăpost, curăţând molozul şi îngropând morţii, în mijlocul unor temperaturi scăzute”, a adăugat el.

Majoritatea membrilor consiliului, inclusiv Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, au condamnat atacurile asupra Ucrainei.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile şi a făcut apel la o „soluţie politică” pentru războiul din Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzya, a declarat că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare din Ucraina şi că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„Atacurile împotriva civililor şi a infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internaţional, sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat”, a declarat Dujarric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO