Business Internaţional

Baikal inghite Iugansk, Rosneft inghite Baikal, Gazprom va inghiti Rosneft

24.12.2004, 00:00 19



Rosneft, compania petroliera aflata in proprietatea statului rus, a preluat principala unitate de productie a Iukos, mutare care va determina intarirea controlului presedintelui Vladimir Putin asupra industriei petroliere din Rusia, a doua ca marime in lume dupa cea a Arabiei Saudite, informeaza Bloomberg.



Rosneft a plati o suma care nu a fost facuta publica pentru a achizitiona Baikal Finance Group, compania care pe 19 decembrie a castigat licitatia pentru Iuganskneftegaz, a afirmat Alexander Stepanenko, purtatorul de cuvant al celui mai mare exportator de petrol din Rusia.



In luna septembrie, Putin a aprobat planurile Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume care este de asemenea controlat de stat, de a cumpara Rosneft. Includerea Iugansk in activele Rosneft va asigura gigantului Gazprom accesul la cele mai promitatoare campuri petrolifere ale Rusiei. Guvernul rus isi va majora gradul de control asupra industriei energetice pana la un nivel fara precedent de la caderea Uniunii Sovietice din 1991.



"Toate aceste evenimente se incadreaza in strategia 'grandioasa' a guvernului de a crea un superholding national controlat de stat", spune John Sullenger, administrator la fondul de investiti Lombard Odier Darier Hentsch din Geneva. "Cand Gazprom va inghiti Rosneft, in sfarsit statul va pune mana pe Iugansk", a adaugat el.



Fuziunea planificata dintre Rosneft si Gazprom va crea o companie energetica gigant in care statul va detine 51% din actiuni.



Anuntul oficialilor de la Rosneft referitor la achizitia Iugansk este perceput de analistii din Moscova ca o mare victorie a asa-zisului grup "siloviki", un grup format din fosti si actuali membri ai serviciilor secrete, care se spune ca ar avea importante conexiuni cu Rosneft.



Iukos, care continua sa sustina ca vanzarea fortata a activelor sale este ilegala, declara ca va da in judecata Rosneft pentru despagubiri.



Grupului Gazprom, care dorise initial sa achizitioneze unitatea de productie, i-a fost interzisa participarea la licitatie prin decizia unei curti judecatoresti din Houston, SUA, unde Iukos a cerut incadrarea in Capitolul 11, care se refera la protectia companiilor in situatia de faliment. Pentru incalcarea acestei hotarari, prin participarea la licitatie, Iukos a precizat ca pretinde daune de 20 mld. dolari (14,9 mld. euro) din partea Gazprom.



"Nu poti da in judecata guvernul rus", a declarat pentru BBC News Eric Kraus, analist la Sovlink Securities din Moscova. "Guvernul rus are imunitate internationala", a adaugat el.



Privatizarea principalelor active petroliere ale tarii desfasurata in anii 1990, care au ajuns in mare parte in mana oligarhilor cu puternice relatii politice, a facut parte din procesul de tranzitie al Rusiei catre economia de piata.



Totusi, dizolvarea grupului Iukos, cea mai mare si mai performanta companie petroliera privata a tarii, si transferul activelor sale in posesia unei companii de stat reprezinta un pas important in directia opusa, scrie Financial Times.



Atacul guvernului asupra Iukos a alimentat speculatiile potrivit carora razboiul impotriva oligarhilor va determina mai degraba o redistribuire a proprietatii decat un pas catre eliminarea coruptiei. Majoritatea analistilor se astepta ca Gazprom sa castige licitatia pentru Iugansk, si Putin sa isi amplifice astfel controlul industriei energetice, iar acestia nu par a se fi inselat.



"Noile achizitii facute de Rosneft, nu vor schimba intentiile Gazprom de a fuziona cu Rosneft. Fuziunea merge conform planului", a declarat o sursa din interiorul Gazprom pentru The Moscow Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO