Business Internaţional

Banca centrala a Cehiei incepe lupta cu inflatia

13.03.2008, 16:47 19

Banca centrala a Cehiei ar putea majora rata dobanzii de referinta pentru a tempera inflatia, aceasta masura fiind sustinuta de Mojmir Hampl, noul viceguvernator al bancii, scrie Bloomberg.
Hampl, care a devenit viceguvernator in cursul acestei luni, a declarat ca rata anuala a inflatiei de 7,5% inregistrata in februarie si cresterea economica record de 6,6% de anul trecut l-au facut sa sustina majorarea ratei dobanzii.
"Daca m-ati intreba daca as vota astazi in favoarea majorarii ratei dobanzii de referinta, v-as raspunde afirmativ", a spus Hampl. Rata inflatiei din Cehia a crescut de la 1,5% anul trecut, depasind tinta bancii centrale inca din luna noiembrie si alimentand speculatiile privind un nou val de cereri de crestere a salariilor care sa compenseze valul de scumpiri.
Avansul de 15% pe care coroana ceha l-a inregistrat fata euro din luna iulie a anului trecut nu este de ajuns pentru a contracara efectul cresterii economice de peste 6% a ultimilor trei ani. Hampl, care face parte din boardul de conducere de la 1 decembrie, a subliniat ca efectul de amortizare a inflatiei prin aprecierea monedei nationale ar putea fi mai slab decat in trecut, cand sistemul economic nu functiona la capacitate maxima.
Coroana ceha a ajuns ieri la valoarea de 24,994 coroane/euro, de la cea de 25,069 coroane/euro din ziua precedenta. Cresterea economica de 6,6% de anul trecut a fost cauzata de o rata crescuta a consumului si a depasit estimarea bancii centrale cu o jumatate de punct procentual. Cresterea din ultimul trimestru al anului trecut, de 6,6%, a intrecut si ea estimarea de 5,7% a bancii.
"Economia se misca intr-un ritm ametitor si a generat o inflatie aditionala, provocata de crestere", a declarat viceguvernatorul.
"Dat fiind faptul ca nu putem fi siguri de directia economiei mondiale, este necesar sa operam cum stim mai bine, iar asta vizeaza in special economia noastra", a spus Hampl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO