Business Internaţional

Banca centrala din Croatia nu vrea curs fix

23.05.2001, 00:00 22



Banca centrala din Croatia considera ca adoptarea unui curs de schimb fix al monedei nationale nu este necesara, in pofida faptului ca variatiile acesteia ameninta sa afecteze apropiatul sezon turistic, a declarat guvernatorul bancii, Zeljko Rohatinski.

"Fixarea kunei nu ar avea sens. O astfel de decizie ar fi impotriva pietei si nu ar functiona", a adaugat Rohatinski. In prezent, cursul de schimb al monedei croate este determinat de piata, dar sub controlul bancii centrale, care intervine atunci cand variatiile sunt prea puternice.

Kuna se apreciaza in special in urma intrarilor de capital in valuta forte provenind din privatizare, a imprumuturilor externe ale statului si a veniturilor din sectorul turistic, pe perioada verii.

In aceasta saptamana, moneda croata a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, ajungand la 7,3 kuna/euro, ca urmare a creditelor externe.

De asemenea, aprecierea monedei a fost determinata de intensificarea fenomenelor de transformare a depozitelor bancare in valuta in credite catre agentii economici de pe piata locala, ca urmare a scaderii dobanzilor, la nivel global.

Saptamana trecuta, oamenii de afaceri si oficiali din industria turismului s-au aratat nemultumiti de valoarea monedei nationale si au solicitat interventia bancii centrale, inaintea sezonului estival, pentru a sustine exporturile.

In plus, bancii centrale i s-a sugerat introducerea euro, dar guvernatorul institutiei a respins aceasta varianta, spunand ca astfel de masuri nu vor grabi intrarea Croatiei in UE. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24